Начало Top Moto News Мартин спечели спринта в Льо Ман, Маркес втори

Мартин спечели спринта в Льо Ман, Маркес втори

357
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели спринта в Льо Ман. Пилотът на Прамак Дукати потегли от полпозишън и доминираше в кратката надпревара на френското трасе. Втори и трети финишираха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Маверик Винялес (Априлия). В същото време Франческо Баная (Дукати) не завърши втори пореден спринт.

Льо Ман е домакин на петия кръг за сезон 2024 в MotoGP. Събитието се провежда на по-кратката версия на пистата с дължина 4.185 км и разположена близо до едноименния град.

По-рано днес се проведе квалификацията. Най-добро време в нея даде Мартин. До него на първа редица застанаха Баная и Винялес. Марк Маркес отпадна още в Q1 и потегли едва 13-ти.

Чудесни бяха условията преди началото на спринтовото състезание в Льо Ман. Температурата на въздуха беше 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 41. Вероятността за валежи беше на практика нулева.Атмосферата по трибуните беше невероятна. Голяма част от зрителите подкрепяха местните любимци Фабио Куартараро и Йохан Зарко

Мартин поведе след изгасването на червените светлини на спринта в Льо Ман. Испанецът беше следван от Безеки, Винялес, Ди Джанантонио, Еспаргаро, Бастианини и Марк Маркес. Баная потегли ужасно и се смъкна в дъното на колоната.

Мартин водеше в първите няколко тура от спринта в Льо Ман. Испанецът започна да се откъсва напред. Втори се движеше Безеки, следван от Еспаргаро, Маркес, Винялес, Байндър, Ди Джанантонио, Бастианини и Куартараро. Трикратният победител в MotoGP получи наказание заради фалстарт.

Междувременно положението за Франческо Баная ставаше все по-зле. Пилотът на Дукати получи технически проблем в своя мотор и се оттегли. Така той записа второ поредно отпадане в спринтово състезание. Малко след Баная отпадна и Жоан Мир  с Хонда.

Мартин продължи да води колоната след преполовяването на спринта в Льо Ман. Пилотът на Прамак Дукати имаше комфортен аванс спрямо Безеки и Маркес. Италианецът беше притискан от Маркес. 4 тура преди финала Безеки катастрофира. Така шансовете му за добро класиране в днешния спринт се изпариха.

До края на спринтовата надпревара на пистата в Льо Ман нямаше размествания в челото. По този начин Мартин записа втори пореден успех в спринт и трети от началото на тази година. Втори и трети се класираха Маркес и Винялес.

Четвърти и пети се класираха Енеа Бастианини (Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Шестото място остана за новака Педро Акоста от тима на Tech3GasGas. Топ 10 допълниха Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Джак Милър (КТМ), Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) и Фабио Куартараро с Ямаха.