Начало BG спорт Мартин Стоянов се готви за участие в DMV BMW 318ti Cup

Мартин Стоянов се готви за участие в DMV BMW 318ti Cup

296
0
Мартин Стоянов
Мартин Стоянов, снимка Мирослав Петков

Мартин Стоянов се готви за участие в DMV BMW 318ti Cup. Българският пилот планира да се включи в едномарковия шампионат през следващата година. Все още не се знае за кой отбор ще кара Стоянов, тъй като тепърва трябва да бъде осигурен бюджет.

През тази година Мартин направи успешен дебют в старт от Формула 4, записвайки полпозишън при първото си участие. За съжаление, прекалено високите бюджети нужни за участие и липсата на перспектива обаче кара семейството да се откаже от формулите и да насочи усилия към състезания със туристически или GT автомобили. Тук са ангажирани много производители на автомобили, заради което шансовете за професионална кариера са по-високи

През април 2024 Мартин Стоянов ще навърши 15 години. Едва тогава той ще има право да участва в състезания от DMV BMW 318ti Cup.

DMV BMW 318ti Cup е много голям едномарков шампионат в Германия. През тази година във всяко състезание са се включвали поне 50 автомобила Пилотите се състезават със идентични машини БМВ 318ti. Състезателния уикенд включва няколко тренировки с дължина от 40 минути, 20-минутна квалификация и две състезания по един час със задължителен питстоп.

Състезание №1 е с летящ старт, а второто е със старт от място. Надпреварите се провеждат на едни от най-големите писти в Европа. Тази година DMV BMW 318ti посети трасета като Хокенхайм, Нюрбургринг, Золдер, Зандвоорт, Лаузицринг, Асен а през 2022-ра и Спа. Очаква се календарът за 2024 г. да бъде публикуван в най-скоро време.

Конкуренцията в този шампионат е доста висока. За разлика от Формула 4. където участват само младежи, които правят първите си стъпки в автомобилните състезания, тук се включват и много опитни пилоти. Сред тях е и бившата звезда от F1 и DTM Тимо Глок.

Разбира се, най-бързите и опитни са така наречените „специалисти“- състезатели, които карат в този шампионат от много години и познават много добре колите, пистите и знаят всички трикове. Шампионатът привлича и много младежи като Марти. Всички таланти на възраст от 15 до 18 години бъдат обучавани от БМВ и се борят да спечелят подкрепата на марката. Тримата най-добри пилоти получават тестов договор с БМВ за програмата в GT4.

През изминалата седмица Мартин направи няколко тренировки с БМВ 318 от известното училище за пилоти на Хенри Мороу. Това се случи на пистата „Маджионе“ в Италия. По време на тестовете времето беше променливо. Така Мартин имаше шанса да кара при различните условия- сухи, мокри и смесени

Следващия тест ще е през ноември на чешката писта „Мост“ с един от водещите отбори в шампионата- Cerny Motorsport. Тъй като бюджета още не е напълно осигурен, Марти Стоянов ще тества до края на годината и с други отбори. Така ще се намери най-добрия вариант за него като цена, представяне, работни условия и т.н.

„Надяваме се това да е двугодишен проект, като първата година да е за трупане на опит, а през втората да се гонят високи резултати“, каза бащата на Мартин Стоянов и главен механик в Emil Frey Racing Мирослав Петков. Швейцарският отбор участва в шампионати като DTM и GT World Challenge Europe.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов, снимка Мирослав Петков