Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мик Шумахер: Работата на доминиращи в отделни периоди пилоти често се пренебрегва

Мик Шумахер: Работата на доминиращи в отделни периоди пилоти често се пренебрегва

1586
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка: Хаас

Въпросът за това какъв е приносът на колата и на пилота за постигането на успех във Формула 1 бе обсъждан седмици наред с нова сила след много доброто представяне на Джордж Ръсел на мястото на Люис Хамилтън в Гран при на Сахир. Според Мик Шумахер е лесно да се пренебрегне значението на един добър пилот за реализирането на върхови постижения в спорта.

Още преди Ръсел да се окаже зад волана на Мерцедес Макс Верстапен сподели, че около 90% от пилотите в F1 биха печелили с кола като тази на Люис Хамилтън.

„Нищо против Люис, той е страхотен състезател, но болидът му е изключително превъзхождащ останалите“, заяви пилотът на Ред Бул.

Карлос Сайнц изрази мнение, че 90% от Гран при състезателите сигурно биха взели победи с Мерцедес, но малцина биха печелили срещу Хамилтън със същата кола.

„Съгласен съм с Макс, че вероятно 90% ще печелят с Мерцедес – квалификации и състезания. Но ако противопоставят половината състезатели на Хамилтън в Мерцедес, то 90% от тях няма да го победят“, заяви испанецът.

Мик Шумахер тепърва ще дебютира във Формула 1, но той вече има изградено мнение като син на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Младежът сподели пред италианския вестник Кориере дела Сера, че дискусията за значението на колата и пилота се отнася както за Хамилтън, така и за баща му.

„Има риск да се пренебрегнат отделни неща, когато се разглежда доминацията на определени пилоти в дадени периоди. Забравяме например колко много работа влага някой… Колко енергия и талант се изисква, за да си в състояние да доминираш по такъв начин“, обясни Мик Шумахер

„Тази дискусия се отнася както за Люис Хамилтън, така и за баща ми. Няма нищо очевидно в постигането на толкова много успехи. Отстрани винаги се вижда единствено върхът на айсберга. Само това, което се подава над водата, а не всичко надолу.“

В началото на кариерата си Мик се състезаваше с моминската фамилия на майка си Беч. Желанието на семейството му, както и неговото собствено, бе да се развива възможно най-дълго без тежестта на прочутата си фамилия. Той е наясно, че сравнения с баща му неминуемо ще има, въпреки че и чичо му Ралф призова да не се правят такива. 21-годишният Мик обаче няма проблем с подобни съпоставки.

„Не се притеснявам от кариерата на татко, когато хората се опитват да правят паралели помежду ни. Всъщност това ме кара да се старая да постигна поне толкова, колкото той е успял“, каза той.