Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Малцина биха победили Хамилтън дори със същата като неговата кола, смята Сайнц

Малцина биха победили Хамилтън дори със същата като неговата кола, смята Сайнц

3080
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Макс Верстапен посочи малко преди Люис Хамилтън да спечели седмата си световна титла във Формула 1, че с Мерцедес-а на англичанина 90% биха печелили. Карлос Сайнц е съгласен с това твърдение, но с малко по-различен нюанс.

„Нищо против Люис, той е страхотен състезател, но болидът му е изключително превъзхождащ останалите. ОК, някои може да не доминират като него, но човек приема ситуацията, в която се намира и просто се опитва да извлече най-доброто от нея“, заяви пилотът на Ред Бул.

Според Сайнц 90% от състезателите може да вземат победи с Мерцедес, но малцина биха победили Хамилтън със същата кола. Той обясни пред motorsport-total.com, че внимателно е наблюдавал карането на англичанина, когато Люис е под напрежение.

„Това е сложен въпрос. Съгласен съм с Макс, че вероятно 90% вероятно ще печелят с Мерцедес – квалификации и състезания. Но ако противопоставите половината състезатели на Хамилтън в Мерцедес, то 90% от тях няма да го победят. Ако го извадите от уравнението, то вероятно всички настоящи състезатели биха побеждавали с Мерцедес. Това доста добре обяснява случващото се във Формула 1 в наши дни, както и фактът, че Хамилтън е един от най-добрите пилоти, макар да разполага с най-силната кола.“

„Наблюдавал съм внимателно как Хамилтън кара под напрежение. Как успява да изпипа всички сектори така, че в Q3 печели полпозишън дори с минимален аванс пред [Валтери] Ботас. В Австрия победи съотборника си със секунда и половина в дъжда. Може неща, на които не всеки пилот е способен. Но за повече подробности трябва да съм му съекипник“, обясни Сайнц

Във Великобритания през последните дни имаше публикации, според които Люис Хамилтън ще бъде включен в новогодишния списък на Нейно величество Елизабет II и удостоен с почетна титла. За подобно нещо се говори от години, като най-често посочваната пречка е, че пилотът не живее постоянно в страната. Според последната информация обаче част от данъците на Хамилтън се плащат в Обединеното кралство и съответно няма спънки.

(Специален материал за това какво мисли да прави Хамилтън след края на кариерата си във Формула 1, както и по какво прилича на Михаел Шумахер може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (242).)

След надпреварата в Турция, в която Сайнц финишира пети, шефът на Макларън Андреас Зайдл посочи отново, че представянето му е доказателство защо Ферари предпочете да привлече испанеца.

„Наясно сме, че Карлос харесва сложни условия – мокра или изсъхваща писта. Представя се чудесно и притежава таланта да прецени какъв е подходящият подход по отношение поемането на риск. Успява да удържи колата си на пистата, докато същевременно постига прогрес. Опитът му личи в комуникацията по радиото – спокоен, но ясно обясняващ какво се случва на трасето, за да можем да го сравним с данните на питуола и да имаме възможност да вземем точните решения. Той е отдаден, мотивира целия тим и това според мен е ключово за резултатите, които постигаме“, обясни Зайдл.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carlos Sainz (@carlossainz55)