Начало MotoGP News MotoGP промени разписанието на тренировките за Гран при на Япония

MotoGP промени разписанието на тренировките за Гран при на Япония

233
0
Гран при на Япония, Мотеги
снимка, Мишлен

MotoGP промени разписанието на тренировките за Гран при на Япония. Това се случва заради логистични проблеми. свързани с транспортирането на оборудването на екипите.


Завръщането на Япония в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ ще се случи след  тригодишна пауза. Надпреварата на Мотеги бе отменена през 2020 и 2021 г. заради пандемията от коронавирус.

Тази година състезателният уикенд ще се проведе веднага след този на испанската писта Моторланд Арагон. Освен това войната между Русия и Украйна допълнително усложнява логистиката и наличието на достатъчно товарни самолети.

От MotoGP бяха принудени да прекратят петъчните сесии за Гран при на Аржентина, тъй като технически проблеми с един от наетите от товарни самолети доведоха до засядане на товари на няколко отбора в Кения при транспортирането им от Индонезия. Една от причините за забавянето бе недостигът на товарни самолети в световен мащаб заради войната.

В резултат на всичко това управителният орган ФИМ, асоциацията на отборите IRTA и Дорна Спортс взеха решение да прекратят петъчните тренировки в Япония.

Вместо това FP1 ще се проведе следобед, а съботната FP3 ще бъде заменена от FP2. Това е комбинираният ред, от който ще се определят квалификационните групи.

Първата свободна тренировка също ще бъде удължена от 45 на 75 минути. В времето на тренировъчните сесии на Moto2 и Moto3 ще бъде 40 минути.

„ФИМ, IRTA и Дорна Спортс са длъжни да обявят промените в петъчната програма на Гран при на Япония. Поради логистичните предизвикателства, свързани с малката пауза между надпреварата на Мотеги и тази в Арагон, както и потенциалните забавяния, причинени от продължаващия конфликт в Украйна и влиянието му върху въздушното пространство, беше решено в петък сутринта да не се провеждат тренировъчни сесии за класовете Гран при. Това се отнася за класовете MotoGP, Moto2 и Moto3.

Вместо това Moto3 FP1 ще започне в 13:15 ч. местно време (7:15 ч. българско), Moto2 в 14:10 ч. , а MotoGP в 15:05 ч. Единичната сесия FP1 на MotoGP, която ще се проведе в петък следобед, бе удължена от 45 на 75 минути.“

Удължаването на времето е само за висшия клас. Комбинираните резултати за влизане в Q1 и Q2 ще се вземат от FP1 и FP2 за всички класове на Гран при. “

Това не е първият случай, в който е засегната петъчната програма на Гран при на Япония. Тренировките за състезанието през 2013 г. трябваше да бъдат прекратени заради лошото време около пистата Мотеги.