Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Може ли Ферари да обжалва наказанието на Фетел?

Може ли Ферари да обжалва наказанието на Фетел?

4119
0
Себастиан Фетел, Люис Хамилтън
Фетел пред Хамилтън в Гран при на Канада; снимка: Пирели

Тимът на Ферари изрази намерение да обжалва наказанието на Себастиан Фетел от Гран при на Канада. Стюардите на надпреварите наложиха санкция добавяне на 5 секунди към времето на германеца заради негово опасно връщане на пистата. Те постановиха, че с действията си Фетел е избутал Люис Хамилтън от трасето. Англичанинът взе победата на пистата Жил Вилньов, а Себастиан остана втори.

Впоследствие от Скудерията заявиха намерение да обжалват наказанието

Отборът има 96 часа, за да реши какво да стори по-нататък.

Проблемът в случая е точка 17.2 от спортните правила. Тя постановява кои наказания не могат да се обжалват. В нея се посочват санкциите, наложени по член 38.3, подточки от a до g.

Точка 38.3 гласи: „Стюардите могат да наложат което и да е от изброените наказания на участвал в инцидент пилот”. Подточка a) посочва: „5 секунди санкция. Пилотът трябва да влезе в питлейна, да спре пред бокса си за поне 5 секунди и след това да се върне в състезанието. Състезателят може да избере да не спира, ако не прави питстоп до края на надпреварата. В такива случаи петте секунди ще се добавят към времето му.”

При Фетел се получи втората описана в регламента ситуация.

Той дори пресече пръв финала, но след добавянето на петте секунди наказание отиде втори, зад Хамилтън

„Смятам, че направихме страхотно състезание, а наказанието на стюардите бе прекалено остро. Загубих контрол върху колата си в трети завой и излязох на тревата, връщайки се на пистата в четвърти завой пред Люис. Не можех да видя къде е, тъй като бях твърде зает да удържам болида си на пистата без да се ударя. Не съм го притиснал нарочно. Мисля, че заслужавахме победата предвид развоя на уикенда и въпреки че състезателното темпо на съперниците ни бе много силно. Останах с впечатлението, че много от зрителите на трасето са съгласни с мен”, бе официалното изявление на Фетел.