Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Може ли Фетел да си тръгне по средата на сезона?

Може ли Фетел да си тръгне по средата на сезона?

3864
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Болидът на Астън Мартин AMR22 не е особено добър и пилотите Себастиан Фетел и Ланс Строл имат проблеми с управлението му. За четирикратния световен шампион се говореше още преди началото на сезона, че може да си тръгне преди края на състезателната година. Грижите с колата предизвикаха подобни коментари само три старта след началото на сезон 2022.

Себастиан пропусна две състезания, а в третото отпадна. Според мен му е време да се оттегли. Има много пари, спечелил е много титли и няма да вземе повече победи“, заяви бившият собственик на Гран при отбор Джанкарло Минарди, който наскоро стана шеф на комисията за едноместни състезателни автомобили във ФИА.

Хелмут Марко, с когото Фетел работи в Ред Бул през голяма част от кариерата си, смята, че във Формула 1 вече се е случила смяна на поколенията.

„[Макс] Верстапен, [Шарл] Льоклер, [Ландо] Норис и [Джордж] Ръсел ще формират идващите години. [Люис] Хамилтън има огромен опит, което се видя и през миналата година, когато даваше страхотни времена със страшно износени гуми. Но идва момент, когато рутината не може да поддържа ентусиазма, размаха и чистата скорост на младостта. В случая със Себастиан пък имаме и факта, че той е най-необлагодетелстван по отношение на колата. Моята диагноза е, че това все още е екипен спорт. Необходими са отборен дух и спойка. Така опазихме някои от важните си хора въпреки многобройните опити да бъдат отмъкнати. Някои от тези опити от страна на Астън Мартин бяха успешни, но няма смисъл да отмъкваш отделни специалисти, мислейки си, че това ще ти донесе успех.“

„По принцип отказването в средата на сезона не пасва на силния характер на Себастиан. Но ако в отбора му скоро няма подобрение, ще му е неимоверно трудно да остане мотивиран. При всички случаи душата ме боли да гледам един четирикратен световен шампион в такава ситуация.“

„Фетел има двегодишен договор, но колата му е лоша. Той се бори и се измъчва да я направи по-добра. Вариант е да отпишат настоящия сезон и да се съсредоточат върху следващата година. Но дори в този случай се съмнявам, че на Фетел вече му се занимава“, добави Марко.