Начало Moto News MXGP: Тони Кайроли шампион за 8-и път

MXGP: Тони Кайроли шампион за 8-и път

238
0

Антонио Кайроли е новият стар шампион във MXGP. Пилотът на Red Bull KTM Factory Racing спечели титлата за осми път. Това стана на трасето в Тринидад за Гран При на Гояс в Бразилия.

Състезанието в бразилия спечели Макс Нагъл с Honda, който взе и двата манша. Това бе първата победа на Макс и на Team HRC Honda за този сезон. Нагъл вече има 4 спечелени манша тази година. Това бе също и първата за новия мотоциклет CRF450RW.  На  Кайроли му бе лесно и само трябваше да завърши първия манш, тъй като единственият му сериозен конкурент за титлата – Джереми ван Хоребек от екипа на Yamaha Factory Racingне завърши състезанието, тъй като падна на квалификациите и си контузи глезена. Това бе поднесена като на тепсия титла за 28-годишния италианец. Все пак не трябва да забравяме, че звездата на мотокроса, родена в пати, Италия има близо 50% успеваемост през този сезон. От 31 състезания  през този сезон, той е спечелил 15. От 15 Гран При досега Тони е бил на подиума 12 пъти. Само в три състезания не е стъпвал на почетната стълбичка, като е бил извън първите 5 в класирането. Той има и 9 спечелени Гран При в клас MXGP този сезон, с което общия брой на спечелените от него състезания е 72.

Тази година стават 10 години, откакто Кайроли спечели първата си победа в Гран При. Това стана в първия му сезон, когато беше новак и пилот на De Carli Yamaha през 2004 г., когато завърши 3-и в шампионата. На следващата година спечели първата си титла в MX2, а сега, след 9 години той има 8 корони в мотокроса и е вторият най-успешен пилот след белгиеца Стефан Евертс, който има 10 титли.

Кайроли е роден на 23 септември 1985 г. Първото му състезание от Гран При е в Белгия през 2002 г. в клас 125 куб. см. От 8-те титли една е в MXGP, 5 в MX1 и 2 в MX2. От 72 победи, има 9 в MXGP; 39 в MX1 и 24 в MX2. Първата му победа е в Гран При на Валон на пистата Намур в MX2 през 2004 г., а последната му е отново в Белгия, в Ломел тази година.