Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 На Хорнер му писнало Волф да говори за Верстапен: Тото да не...

На Хорнер му писнало Волф да говори за Верстапен: Тото да не се фокусира върху недостъпни пилоти

3593
0
Хелмут Марко, Серхио Перес, Тото Волф
Хелмут Марко, Серхио Перес и Тото Волф; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Старото противопоставяне на Кристиан Хорнер и Тото Волф изплува в Китай след поредния успех на Макс Верстапен и поредния тежък уикенд за Мерцедес. Шефът на Ред Бул в F1 раздразнено препоръча на колегата си от Бракли да се съсредоточи върху проблемите си, а не върху недостъпни пилоти. И в Китай Волф отново бе попитан за хипотетичната възможност Макс Верстапен да премине в Мерцедес – какво би било необходимо това да се случи.

„В привличането на пилот в даден отбор играят роля страшно много эактори. Чисто рационално погледнато понастоящем ще кажете: „Най-бързата кола е в ръцете на най-бързия пилот“. Но според мен това не е единствената причина да останеш там, където си. Възможно е някои хора да разсъждават по-дълбоко, да взимат предвид други фактори, а според мен Макс притежава такава дълбочина“, отговори Волф.

„Можем ли да го убедим? Не мисля, че въпросът зависи от убеждаване. Макс познава автомобилния спорт повече от всеки друг. Ще вземе решение, което е добро за него. Всички чакат какво ще направи“, добави Волф.

На брифинга на Хорнер въпросът бе повдигнат наново. Това доведе до раздразнения отговор на шефа на Ред Бул в Гран при.

„Ако говорите с Макс… И тук не става дума за парче хартия, всички знаем, че има договор до края на 2028 г. Въпросът е как се чувства в отбора. Връзките, които има в екипа. Начинът, по който се представя“, започна Хорнер.

Препратката с „парче хартия“ е към по-ранна негова изява във връзка със скандалите около него и Ред Бул. В Саудитска Арабия в разгара на разправиите около Хорнер той заяви, че „не можеш да принудиш някого да остане заради парче хартия. Ако някой не желае да е в този отбор, то ние никого няма да караме насила да остава. Никой не е по-голям от тима.“ До уикенда в Шанхай наративът се промени. От седмици Хорнер повтаря, че Верстапен ще изкара целия си контракт.

„Не мисля, че проблемът на Тото е с пилотите. Има други неща, върху които да се фокусира, отколкото да се съсредоточава върху недостъпни пилоти“, почти се сопна още Хорнер

„Не знам колко пъти още Макс трябва да каже, че остава. Вече го повтори безброй пъти. Няма да бъда въвличан в… Мисля, че това просто се прави, за да се създава шум. Постигнахме повече победи от Мерцедес в съвременната ера. Защо, за бога, би искал да напусне? В момента Мерцедес е третият тим в групата с клиентските си отбори. Мисля, че времето на Волф ще е по-добре изкарано ако се съсредоточи върху неговия тим, отколкото върху пазара на пилоти“, каза още Хорнер.

В тази ситуация и двамата отговаряха на зададени към тях питания, така че може да се спекулира дали Волф наистина се съсредоточава върху Верстапен. Фактът, че Хорнер се дразни обаче, е интересен, тъй като английският мениджър настоява, че в Ред Бул вече всичко е спокойно. Междувременно Волф бе сниман да поздравява сърдечно Хелмут Марко и Серхио Перес в падока на пистата в Шанхай.

Пак през уикенда в Китай и Верстапен бе попитан за пореден път дали ще изпълни договора си с тима от Милтън Кийнс. Той отново повтори, че единственото, което иска, е „тиха и мирна среда“.

„Напоследък говорим за колата, за представянето ѝ и така трябва да бъде. Няма причина да напускам, докато съм щастлив в тима“, допълни Верстапен.