Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Над 10 000 теста за коронавируса доставени в Шпилберг

Над 10 000 теста за коронавируса доставени в Шпилберг

436
0
Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг, Шпилберг
снимка: Пирели

Първият старт от сезон 2020 на Формула 1 ще се проведе в края на следващата седмица – Гран при на Австрия е насрочена за 5 юли. Състезателната година ще започне с две последователни състезания на пистата Ред Бул Ринг. Подготовката за тях върви от доста време и в региона вече са доставени над 10 000 теста за COVID-19. За първите три надпревари от ревизирания календар – в Австрия и Унгария – за обработката им ще се грижи компанията Eurofins Genomics.

„Всеки от хората на пистата – около 3000 души (става дума за целия персонал – отбори и служителите на самото трасе, б.р.) – ще се яви на работа само след отрицателен тест за COVID-19. Давността на резултата трябва да е не по-голяма от 4 дни“, обясни управляващият директор на Eurofins Genomics Австрия Зигфрид Шнабл.

„Организираме 20 поста с над 50 медици. Всички на пистата ще преминават тестове на пет дни. Хората ще получава баркод, който ще се въвежда и в системата. Така се постига анонимност и се избягват обърквания. Ще имаме само баркода и няма да знаем кой точно е човекът.“

Първите постове вече са на трасето и са започнали тестовете на местните служители. Пробите ще се транспортират два пъти дневно до лаборатория в Еберсберг – на около 30 км източно от Мюнхен

Резултатите излизат в рамките на 16 до 24 часа, а капацитетът на съоръжението е 25 000 теста дневно. Цялата концепция за провеждане на състезателните уикенди бе представена на австрийското правителство, което я одобри.

Отборите от Формула 1 ще спазват нови протоколи за безопасност при работата си на пистата. Някои от тях – като Мерцедес, Рейсинг Пойнт, Рено и Ферари – вече проведоха изпитания, по време на които се запознаха с изискванията. Те включват социално дистанциране, където е възможно. Задължително е носенето на маски, а определени действия изискват допълнителни лични предпазни средства като шлемове за лице например. Екипите ще създадат свои „балони“ на пистата – всеки отбор ще се придвижва и работи без контакт с останалите тимове. Брифинги и срещи ще се провеждат чрез видео конферентна връзка.