Начало Избрани Норис: Верстапен също излезе от пистата и получи предимство. Тото Волф: Ландо...

Норис: Верстапен също излезе от пистата и получи предимство. Тото Волф: Ландо го избутаха. Решенията са пристрастни

362
0
Ландо Норис, Макс Верстапен
Ландо Норис и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ландо Норис бе наказан в края на Гран при на САЩ за излизането си от пистата при маневрата, с която изпревари Макс Верстапен няколко обиколки преди финала на състезанието на COTA. Пилотът на Макларън получи 5 секунди, което го прати четвърти – зад състезателя на Ред Бул. В началото след старта обаче имаше ситуация, при която Верстапен избута Норис – тя не бе разгледана от стюардите. След финала Норис коментира случая от края на състезанието.

„Няколко обиколки не можеха да се наумуват. Можеха и малко по-бързо да вземат решение. Той също излезе настрани, после извън пистата и получи предимство от това“, заяви Норис

„Трябва пак да разгледам ситуацията, защото беше страшно близка битка. От кокпита е трудно да прецениш някои неща. Той напълно излезе от трасето. Какво да направя аз? Защитава се, излизайки от пистата. Задминава, излизайки от пистата, но няма да се оплаквам. Макс кара и се защитава добре. Ние бяхме много по-бавни от Ферари и Ред Бул. Завършихме там, където очаквахме да сме. Щеше да е хубаво да съм трети и според мен щеше да е заслужено. Но нямахме достатъчно темпо в сравнение с Ферари. Дори да бях излязъл пръв от първия завой, мисля, че пак щях да финиширам трети“, каза още Норис.

Същото бе и мнението на тима на Макларън.

„Според мен стюардите се намесиха неуместно в този прекрасен момент от автомобилния спорт. И двете коли излязоха от пистата, и двете коли спечелиха предимство“, коментира ръководителят на отбора от Уокинг Андреа Стела.

„Жалко е, тъй като това ни коства подиум. Струва ни добро класиране в състезание, в което запазихме спокойствие и изчакахме търпеливо след избутване в първата обиколка. Казвам това с ясното съзнание, че тези решения на стюардите не могат да се обжалват. Затваряме тази глава и продължаваме към следващото състезание“, допълни шефът на Макларън в F1.

Тото Волф също взе отношение за решенията на стюардите, тъй като Джордж Ръсел получи 5 секунди за избутване на Валтери Ботас от пистата и придобиване на предимство. В края на надпреварата Ръсел попита дали Верстапен е бил наказан за инцидента от началото на състезанието.

„Не, не получи наказание“, отговори Волф. „Накрая Ландо отнесе санкция за това, че го избутаха и изпревари от външната страна. Мисля, че има известна пристрастност във взимането на решения, но пък не съм изненадан. Има непостоянство. Вчера (в събота – б.р.) видяхме няколко ситуации, които останаха без последствия. Мисля, че сме наясно защо се случва, но не мога да го кажа по телевизията“, допълни шефът на Мерцедес в F1.

Самият Верстапен отказа да коментира ситуацията

„Аз имам своето мнение. Не е необходимо да го казвам тук. Ще оставя стюардите да си свършат работата. За нас това бе състезание, от което научихме много. Това ще анализираме. В нито един момент нямах скорост да атакувам, така че цялото състезание бе малко различно в сравнение с вчера. Предната част не бе стабилна. Имах проблеми при спиране. Това направи защитата ми доста трудна, защото всеки път, когато някой искаше да ме изпревари, не можех да спра толкова късно“, заяви Верстапен.

„Беше трудна битка. Опитах всичко по силите си, за да задържа Ландо зад себе си. В крайна сметка за нас е страхотен резултат и да сме на подиума“, допълни Верстапен.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)