Начало Рали Новият шампион Ханинен победи в рали Шотландия

Новият шампион Ханинен победи в рали Шотландия

37
0
Юхо Ханинен

Титлата на Юхо Ханинен в IRC вече бе осигурена още преди дни, след като тимът на Шкода Моторспорт взе решение да не изпраща другия си пилот Ян Копецки в Шотландия, но това по никакъв начин не повлия на скоростта на финландеца и той взе още една победа за този сезон, след като след още едно постоянно представяне успя да грабне победата в завършилото преди часове рали Шотландия.

Младият норвежец Андреас Микелсен така и не можа да намери нужното темпо, за да успее да се пребори с Ханинен, но за него и второто му място днес е изключителен успех. Самият той изрази изключителното си удовлетворение след финала на ралито и призна, че за него задачата да задмине Ханинен е била почти невъзможна, независимо от неособено голямата дистанция между двамата.

Бившият вече шампион Крис Мийк успя да завърши трети, независимо от проблемите си вчера, а и днес, когато отново спука гума. Това обаче стана възможно само защото започналият днешния ден на трета позиция Тиери Нювил отпадна от борбата още в началото на деня.

От тима на Протон бяха едновременно доволни и леко разочаровани след края на ралито, защото Алистър Макрей успя да завърши четвърти и да отбележи най-добрия резултат за индийската марка, но същевременно Том Кейв, който бе единственият останал официален пилот на марката, борещ се за точки в класирането, отпадна от борбата, след като остана заклещен в канавка край пътя.

При автомобилите от Група N победител стана Дейвид Боги, който реално остана без конкуренция в самия край, след като големият му конкурент в това рали – Джонатан Грийр, трябваше да спре малко преди края на 12-тия етап.

Така всичко в шампионата вече е решено, след като екипът на Шкода също си осигури титлата при конструкторите, но въпреки това остава още един кръг – рали Кипър, което ще се проведе от 4-ти до 6-ти ноември.