Начало WRC News Нювил начело след драма за Ожие

Нювил начело след драма за Ожие

325
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил; снимка: Хюндай

Тиери Нювил неочаквано се оказа на път към първа победа за сезон 2023 в световния рали шампионат. Белгийският пилот на Хюндай завърши втория ден от рали Сардиния на първа позиция – на 36,4 сек пред съотборника си Есапека Лапи и близо 2 минути пред Кале Рованпера с Тойота.

Нювил вървеше трети – зад Себастиен Ожие и Лапи – от началото на надпреварата. Сериозен порой в предпоследната съботна отсечка обаче доведе до хаос и обърна нещата в състезанието. Ожие бе лидер в началото на състезателната дистанция. При преминаването обаче изхвърча от трасето и катастрофира на 1,4 км след старта. Лапи намали темпото, виждайки инцидента и загуби повече от половин минута. Така Нювил излезе пръв и ще се бори за успех в последните 4 отсечки утре.

„Чувствам облекчение, че стигнах до края на този ден“, коментира Нювил

„Съботата беше особено трудна, но постепенно се чувствах все по-добре. Най-важното е, че днес научихме много, но все още сме далеч от перфектното. Утре ще е къс, но сложен ден. Трябва да направим чисто каране и да се постараем да вземем двоен успех за отбора.“

Рованпера беше малко по-назад и стигна подиума след отпадането на Ожие. Разликата спрямо Нювил и Лапи е такава, че едва ли би могъл да ги настигне, ако не допуснат грешки.

Четвърти в подреждането е Елфин Еванс, който бе преследван от малшанс. Първо получи повреда в радиатор при преминаване на водно препятствие. След това загуби мощност, докато се опитваше да преодолее друга локва. Прекъсването се изчисти малко след това и уелсецът успя да стигне до финала на деня. От Танак и Такамото Кацута не можаха да го сторят. И двамата отпаднаха от надпреварата заради предизвикани от вода по трасето проблеми. Техните грижи помогнаха на преобърналия се вчера сутринта през покрив Дани Сордо да стигне до петото място. Шести е Адриен Фурмо, лидер в WRC2.