Начало WRC News Нювил начело в рали Каталуня преди последния ден

Нювил начело в рали Каталуня преди последния ден

247
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил, снимка: Хюндай

Тиери Нювил с Хюндай води в рали Каталуня в Испания след края на съботния ден от надпреварата. Белгиецът има 21.5 сек аванс пред съотборника си Дани Сордо. Ако запази първото място и след утрешните 4 отсечки, той може и да съхрани шансове за титлата преди последния кръг в Австралия.

За целта той трябва да вземе поне 12 точки повече спрямо лидера в шампионата От Танак с Тойота. Естонецът е 3-и към момента в класирането, което означава, че ако го запази и до финала, Нювил ще трябва да вземе с поне 2 точки повече от От в специалната последна отсечка (power stage), в която се дават бонус точките.

За Танак обаче няма да е лесно да запази позицията си. Той ще трябва да води битка с 9-кратния шампион Себастиен Льоб с Хюндай, който е 4-и на 0.6 сек.

Французинът заемаше 3-ата позиция преди финалния етап за деня. В него обаче Танак бе с 2 секунди по-бърз от Льоб и го измести.

Шансове да защити титлата си почти загуби Себастиен Ожие със Ситроен. Той е едва 8-и и трябва да разчита на сериозни проблеми за Танак в последния ден, за да съхрани надеждите си за нова корона. Ожие загуби повече от 3 минути в петък заради повреда на сервото в третата отсечка.

Затова той не може да разчита да напредне много в класирането. Далеч пред него са Теему Сунинен, Елфин Еванс и Яри-Мати Латвала, които заемат местата между 7-о и 5-о.