Начало WRC News Нювил води в Хърватия пред Еванс и Танак

Нювил води в Хърватия пред Еванс и Танак

484
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил; снимка: Хюндай

Тиери Нювил води в рали Хърватия, четвърти кръг от световния рали шампионат за сезон 2023. Пилотът на Хюндай се озова неочаквано начело, след като във втората отсечка от надпреварата Себастиен Ожие спука гума и изостана сериозно. Втори, на 5,7 сек зад белгиеца, е Елфин Еванс с Тойота.

Първият ден от рали Хърватия бе и най-дългият – осем отсечки. В началото Ожие поведе, но още във втората отсечка се сблъска с проблеми. Това позволи на Нювил да поведе. Белгиецът спечели само тази състезателна дистанция, но все пак бе пръв вечерта.

„В края на деня нещата бяха малко по-добре и съм наистина щастлив, че следобед карането бе малко по-леко. Свършихме прилична работа, но изобщо не е лесно.“

„Надявам се да сме първи и на финала. Това би било страхотно постижение за отбора и за нас“, коментира Нювил в края на първия ден от ралито, преминаващо под знака на оказваната почит към загиналия преди седмица Крейг Брийн.

Еванс от своя страна сподели, че не е започнал ралито особено добре. Той обаче установи чудесно темпо през деня и непрекъснато се доближаваше до Нювил.

„Ралито не е леко и тепърва предстоят много отсечки. Битката ще е интересна“, каза уелсецът.

От Танак бе трети в края на петъчния ден – на половин минута от Нювил. Той води борба с Есапека Лапи за последната позиция в топ 3. След 8 отсечки разликата помежду им е 3,4 сек.

Ожие зае петото място – на 1:23.7 мин. Той загуби повече от минута и половина в началото на петъка, когато спука гума. Взе 4 от осемте отсечки за деня, но не можа да стопи много от разликата, а в края на деня спука още една гума.

„Състезанието става съвсем различно, когато загубиш минута и половина. Какво да се прави… Човек по принцип винаги трябва да вярва, но подиумът изглежда като малко вероятен“, призна осемкратният световен шампион. „Ще натискаме и да видим докъде можем да стигнем.“