Начало WRC News Нювил триумфира в Сардиния, двоен успех за Хюндай

Нювил триумфира в Сардиния, двоен успех за Хюндай

424
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил; снимка: Хюндай

Тиери Нювил спечели първа победа за сезон 2023 в световния рали шампионат, триумфирайки в рали Сардиния. Успехът бе дори по-голям за Хюндай благодарение на второто място на Есапека Лапи. Това бе 18-и успех в кариерата на Нювил. Лапи остана на 33 секунди от него.

„Беше много труден уикенд, въпреки че дойдохме тук с увереността, че можем да спечелим“, каза Нювил, след като пресече финала

„Първият ден бе тежък, загубихме много време. Трябваше да сме много внимателни, когато излязохме начело, защото по отсечките бе истински хаос. Това е първа победа за отбора тази година, първа за новия шеф на отбора ни (Сирил Абитебул) и е за Крейг [Брийн]“, каза още белгиецът.

Лапи добави, че двойната победа е окуражаваща за Хюндай.

Пилотите на Тойота Кале Рованпера и Елфин Еванс заеха трето и четвърто място. Световният шампион за 2022 г. бе на почти 2 минути зад Нювил, съотборникът му – на над 5:20 мин.

„Мисля, че се получи добър етап. Насладих се на дъжда и калта – за нас това са забавни условия за каране. Не очаквах толкова много от този уикенд. Получихме шанс да минем напред, когато заваля. Бяхме търпеливи, внимавахме и докарахме колата цяла до финала“, коментира Рованпера.

Еванс сподели, че накрая автомобилът му се пързалял като шейна на места във финалната отсечка.

Себастиен Ожие остана извън топ 10 след вчерашните си проблеми.

„Честно казано не ми пука кой знае колко за загубените точки, но не това беше целта ни за това рали. Лошият късмет понякога те сполетява. Трябва да го приемем и да продължим напред“, философски заключи осемкратният световен шампион.

Адриен Фурмо катастрофира по време на последната отсечка, и то на опасно място на пътя

Такамото Кацута успя да мине покрай него, но бе съвсем близо. Наблизо имаше и фенове, които известно време се опитваха да измъкнат колата на французина от канавката. Отсечката бе спряна след финала на Кацута и стартът на последните шестима пилоти бе отложен. Запалянковците помогнаха на сервизния пикап да извлачи затъналия автомобил, който се пързаляше и изплъзваше в калта. Решиха да опитат да го измъкнат, закачайки го за задната част. Това успя и скоро отсечката бе подновена. От Танак търпеливо изчака цялата ситуация и преодоля стабилно дистанцията.

„Не мисля, че имах много шансове. Тази година явно е изключително трудно да направим добро представяне в едно макадамово рали“, бе обобщението на естонеца на финала.

Рованпера бе най-бърз в пауърстейджа. Бонус точките се разпределиха между него, Танак, Такамото Кацута, Еванс и Ожие.

В генералното класиране Рованпера е начело със 118 точки. Нювил е втори с 93, следван от Танак (85), Еванс (83, Ожие (70) и т.н. При екипите Тойота води с 235 точки пред Хюндай (212) и М-Спорт (148).