Начало WRC News Официално: Абитебул е новият директор на Хюндай

Официално: Абитебул е новият директор на Хюндай

502
0
Сирил Абитебул и Шон Ким, Хюндай
Сирил Абитебул и Шон Ким, снимка Хюндай

Сирил Абитебул е новият директор на Хюндай. Французинът поема ръководството на екипа в WRC, както и на състезателните програми, свързани с клиентските отбори на марката.

Абитебул бе свързван с Хюндай още в края на миналата година. В крайна сметка днес той официално бе потвърден за заместник на Андре Адамо, който напусна в края на 2021 г. По този начин южнокорейският производител приключи дългото търсене на нов си ръководител.

45-годишният специалист ще ръководи екипа на Хюндай в световния рали шампионат, както и клиентските програми на южнокорейската марка. Той наследява този пост от Жулиен Монсо, който след напускането на Адамо бе временен директор на екипа от Алценау.

Абитебул има дългогодишен опит в моторните спортове, включително и в F1. Преди това той като заемаше ръководни длъжности в отборите на Катерам и Рено. След като си напусна редиците на френския производител в края на 2020-та, Абитебул беше съветник в Mechachrome. Френската компания произвежда силовите агрегати, които се използват в F2 и F3.

„Имам удоволствието да приветствам Сирил в семейството на Хюндай Опитът му в F1 ще ни помогне да проучим нови възможности за растеж и подобрения, докато се стремим да водим по-интензивна борба за титли в WRC, както и да подкрепяме нашите клиентски състезателни отбори“, заяви президентът на Хюндай Моторспорт Шон Ким.

„Ние ще му дадем време да се установи, да открие средата и с времето да превърне тази роля в своя. Не се съмнявам, че техническият персонал на Хюндай Моторспорт, заедно със Сирил, ще демонстрира по-силно и по-ясно лидерство в бъдеще. Очаквам екипът да си сътрудничи тясно с глобалната научноизследователска и развойна дейност на Hyundai Motor Company.“

Миналата година Хюндай записа пет успеха под ръководството на Монсо. Френският инженер остава част от южнокорейската марка, но вече ще изпълнява различна роля, свързана с бъдещите проекти на Хюндай Моторспорт.

„Бих искал да изкажа благодарност на Жулиен Монсо, който решително пое ролята на заместник през миналия сезон. Под негово ръководство постигнахме пет победи и набрахме силен импулс през втората половина на сезон 2022“, добави Ким.

До момента Абитебул няма никакъв опит в рали спорта. Французинът се впуска в ново приключение, което ще бъде изпълнени с трудности.

„Радвам се на възможността да се присъединя към Хюндай Моторспорт като директор на отбора. В моторните спортове, както и в останалите си дейности, марката Hyundai внимателно изгражда своето лидерство. Развълнуван съм от перспективата да бъда част от това“, сподели Абитебул.

„Също така ще управлявам програмите WRC, както и тези за клиентските отбори. Там където отборът вече е доказал, че е наистина силен конкурент. Очаквам с нетърпение да се потопя в рали общността и да открия повече за този грандиозен спорт. Хюндай ми оказа пълна подкрепа, за да бъде преходът към тази роля възможно по-плавен. Нямам търпение да започна работа“, добави директорът на Хюндай.

Преди няколко дни Хюндай представи обновения си автомобил i20 N Rally 1. Тази година марката бъде и със сериозно променен пилотски състав. Новите попълнения в екипа са Есапека Лапи и Крейг Брийн. Двамата ще се присъединят към дългогодишните състезатели на Hyundai Тиери Нювил и Дани Сордо.