Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Колкото по-къс е шампионатът, толкова по-малко грешки ще са допустими

Окон: Колкото по-къс е шампионатът, толкова по-малко грешки ще са допустими

501
0
Естебан Окон
Естебан Окон; снимка: Рено

Завърналият се във Формула 1 Естебан Окон се надява тазгодишният шампионат да е възможно по-дълъг, с повече състезания, както и да започне по-скоро. Французинът пропусна миналия сезон, защото Даниел Рикиардо зае мястото в Рено, към което той се целеше. Но тази година двамата ще са съотборници, а голяма част от последните 18 месеца Естебан прекара като трети пилот в тима на Мерцедес, където работи много на симулатора за Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

„Наистина нямам търпение отново да седна в кокпита и да се състезавам”, заяви 23-годишния пилот

„Стискам палци програмата на Либърти Медия да се осъществи и през втората половина на тази година да имаме 15-18 състезания. При всички случаи се надявам да са над 10. Но колкото повече, толкова по-добре, защото по-краткото първенство ще бъде много по-малко представително за съотношението на силите. Всяка грешка ще има по-голяма цена. Всяко отпадане може да е фатално. Всички ще бъдат по-внимателни, което ще намали атрактивността. При повече стартове има повече място за риск и загуба на една или друга ситуация. Има по-големи възможности за развитие, за настройки и винаги крайният резултат е по-точен. Но всичко е въпрос на възможности за провеждане на състезанията.”

Окон никак не е щастлив, че се връща в спорта точно в тази ситуация, защото все пак ще му е нужно време, за да влезе в ритъм и да свикне с всичко

Той тренира упорито, не сега всичко ще е малко по-различно и ако се правят по две състезания едно след друго.

„Изглежда като лоша шега, че точно тази година се случва всичко, но е по-добре така, отколкото никак. Със сигурност обаче ще бъда предпазлив в първите състезания”, каза още пилотът, който направи силно впечатление с изявите си в тима на Форс Индия. Той не крие разочарованието си от отмяната на домашната Гран при на Франция, която бе планирана за 28 юни.

„Още миналата година ми беше много тежко, че не участвам в Гран при на Франция, а тази година щеше да е невероятно като пилот на Рено. Трикольорите… Щеше да е страхотно. Гран при на Франция бе първото състезание, на което отидох като дете и мечтаех да съм пилот. Затова и разочарованието е голямо. Честно казано, много ми е криво. Но все пак нека гледаме позитивно и да отидем на Ред Бул Ринг възможно по-скоро.”

Според Окон забавеното начало на шампионата увеличава напрежението върху всички и това само може да опъне излишно нервите. Той обаче се надява това да не се отрази негативно на работата му с новия му съотборник Даниел Рикиардо, който си остана в далечна Австралия и се забавлява ежедневно.

„Не знам как ще се разбираме, надявам се добре, но е рано е да се каже. По време на тестовете работихме добре и колата показа видим напредък”, добави Окон. „За мен е страхотно да бъда до пилот като Даниел. Той е един от най-добрите днес, има победи в Гран при и ще мога да се сравнявам с него. Надявам се да открия какво и как да добавя в моята работа и гледам на всичко абсолютно позитивно.”