Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон най-бърз в следсезонния тест в Абу Даби, Ръсел катастрофира

Окон най-бърз в следсезонния тест в Абу Даби, Ръсел катастрофира

2891
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон беше най-бърз в следсезонния тест в Абу Даби. Пилотът на Алпин записа обиколка за 1:24.393 мин. и направи общо 110 обиколки по време на днешните изпитания. Втори и трети финишираха Пато О’Уорд (Макларън) и Фредерик Вести (Мерцедес). Междувременно Джордж Ръсел (Мерцедес) претърпя катастрофа и прекрати преждевременно участието си в теста.

Еднодневният тест в Абу Даби се проведе два дни след финалния старт за сезона. Изпитанието на Яс Марина имаше за цел да предостави допълнителни данни за гумите на Пирели. Същевременно, тестът даде възможност на млади пилоти да натрупат малко опит с болиди от F1. Всички отбори използваха два автомобила в тестовете. Единият от тях бе оборудван с прототипни гуми, а другият бе предоставен на състезателите без сериозен опит в F1

Сесията бе прекъсвана няколко пъти. Една от причините бе заради инцидент на Джордж Ръсел. Пилотът на Мерцедес катастрофира на шести завой на трасето Яс Марина. Това се случи около 4 часа след началото на изпитанията. Предполага се, че технически проблем е довел до това Ръсел да загуби контрола над своя болид и да се удари в бариерите. Младият британец бе добре след случилото се, но приключи участието си в сесията.

„Денят за тестове на Джордж в Абу Даби приключи рано след инцидент, причинен от повреда в автомобила. Върнахме колата в бокса и вече започнахме разследване на причините за инцидента. Най-важното е, че Джордж е напълно здрав“, се казва в кратко изявление на Мерцедес в социалните медии.

Вторият червен флаг в теста в Абу Даби бе заради появила се вода между завои 13 и 14. По-късно сесията отново бе спряна заради Аюму Иваса (Алфа Таури). Японецът спря своя автомобил на трасето заради технически проблем.

Началото на тестa бе отложенo с 25 минути спрямо планирания заради изчакването на медицинския хеликоптер. Следователно изпитанието започна в 9:25 часа местно време, вместо в 9 часа

Карлос Сайнц беше най-бърз в сутрешната сесия. Състезателят на Ферари записа време за 1:24.799 мин. Втори бе Серхио Перес (Ред Бул) с време за 1:25.724 мин. Третото място бе заето от Оскар Пиастри. Пилотът на Макларън направи обиколка за 1:25.930 мин. Сайнц направи общо 69 тура, преди да предаде автомобила на съотборника си Шарл Льоклер. На пистата в Абу Даби бе и резервният пилот на Скудерията Робърт Шварцман. Окон бе малко по-назад в класирането.

В следобедната сесия пилотите продължиха да правят колкото се може повече обиколки на пистата в Абу Даби. Окон в крайна сметка оглави класирането. Състезателят на Алпин записа време за 1:24.393 мин. Втори финишира Пато О’Уорд (Макларън), следван от Фредерик Вести (Мерцедес) и Серхио Перес (Ред Бул). Сайнц финишира деня на пета позиция. Шести финишира Фернандо Алонсо (Астън Мартин), следван от Джак Дуън (Алпин) и Робърт Шварцман (Ферари). Челната десетка допълниха Логан Сарджънт (Уилямс) и Шарл Льоклер с Ферари. В тестовете не взеха участие Макс Верстапен (Ред Бул), Люис Хамилтън (Мерцедес), Валтери Ботас (Алфа Ромео), Даниел Рикиардо (Алфа Таури), Пиер Гасли (Алпин), Ландо Норис (Макларън), както и титулярите на Хаас Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен.