Начало MotoGP News Оливейра не желае да преминава в Хонда

Оливейра не желае да преминава в Хонда

133
0
Мигел Оливейра
Мигел Оливейра, снимка RNF Априлия

Мигел Оливейра коментира спекулациите, че може да замени Марк Маркес. Португалецът потвърди, че Хонда проявява интерес към него и призна, че се чувства поласкан от това. Но от друга страна, Оливейра няма желание да напусна RNF Априлия в настоящия момент и не очаква да промени мнението си по този въпрос.

Миналата седмица Хонда обяви раздялата си с Маркес. Шесткратният световен шампион в MotoGP напуска редиците на японският производител след прекарани 11 сезона. Маркес в крайна сметка реши да отвори нова глава в кариерата си. Испанецът не бе доволен както от настоящия мотор на Хонда, така и от прототипа за 2024-та, който тества в Мизано

Днес Грезини Дукати официално потвърди привличането на Маркес. Идването на испанеца в италианския отбор бе една от най-лошо пазените тайни в падока на MotoGP. 30-годишният състезател заменя Фабио Ди Джанантонио и застава редом до по-малкия си брат Алекс. Двамата ще карат мотори Дукати Десмоседичи GP23. В същото време Хонда разреши на Маркес да изпробва мотора на Дукати в следсезонните тестове на пистата край Валенсия.

Напускането на Маркес веднага породи спекулации за това кой ще го замени в заводския отбор на Хонда. Сред спряганите имена бяха Маверик Винялес, Йохан Зарко и Мигел Оливейра. Някои издания дори заявиха, че португалец е много близо до споразумение с HRC.

Днес се проведоха пресконференциите на пилотите преди началото на Гран при на Индонезия. По време на тях Оливейра коментира слуховете, свързаващи го с Репсол Хонда.

„Мисля, че през този сезон видяхме много безпрецедентни неща. Виждали сме състезатели, които са „изпратени у дома“[след като са подписали] договори. Виждали сме и състезатели, които нарушават договорите и отиват на други места“, сподели Оливейра.

„Всичко е възможно. Да, удоволствие е да бъдеш ухажван от друг толкова голям производител като Хонда особено когато се предлага заводска седалка“, продължи пилотът на RNF Априлия.  „Както ви казах, не ми е хрумнало да си променям мнението. В момента няма оферта на масата. Има само свързване с мен, но нищо конкретно.“

Понастоящем Оливейра има директен договор с Априлия до края на 2024 г. Португалецът обаче може да си тръгне предсрочно, стига да получи оферта от друг производител. Ако Хонда не постигне съгласие, то може да се насочи към Зарко. Французинът напуска Прамак Дукати в края на сезона и се насочва към LCR Хонда. Разбира се, място в заводския отбор на японците може да изкуши Зарко. Но от друга гледна точка, отборът на Лучо Чекинело едва ли ще пусне пилот, с който току що подписа договор.