Начало Автомобилни новини Opel отговаря на европейските изисквания за асистиращите системи

Opel отговаря на европейските изисквания за асистиращите системи

215
0
Opel Astra

За да се намалят катастрофите по пътищата и да се спасят животи, Европейският съюз въведе задължителни системи за подпомагане на водача за нови леки и лекотоварни автомобили. Opel е добре подготвен.

За моделите леки автомобили от Corsa до Combo, Mokka и Astra до Grandland, както и за новото поколение лекотоварни автомобили (LCV) Opel Combo, Vivaro и Movano, производителят предлага множество усъвършенствани електронни асистенти, които  подсигуряват и управляват пътуването по-безопасно за водачите и пътниците, както и за всички останали участници в движението. Новите лекотоварни ванове на Opel в бъдеще ще бъдат оборудвани с до 21 асистиращи системи, което ги прави водещи в сегмента.

Дори при бестселъра при малки автомобили Corsa много от асистиращите системи са включени като серийно оборудване, предвиждайки новите законови изисквания. „Безопасността на първо място“ е мотото на Opel при разработването на нови автомобили. Това отново е демонстрирано от наскоро представения Opel Grandland, който скоро ще бъде достъпен за поръчки. Моделът разполага с водещата в индустрията система за осветление Intelli-Lux Pixel HD Light. Безопасността е традиция в историята на Opel, който тази година чества 125-годишен юбилей на автомобилното производство в Рюселсхайм, Германия.

Асистенти за аварийно спиране, за спазване на лентата и за скорост – серийно оборудване в моделите на Opel

Наред със задължителните досега устройства за безопасност регистрираните след юли тази година нови автомобили трябва да имат и допълнителни асистиращи системи. Те включват асистент за аварийно спиране, за следене на скорост, система за предупреждение при напускане на пътната лента, асистент за движение на заден ход и разпознаване на сънливост. Светлината за аварийно спиране и регистраторът на данни „черна кутия“ също са сред задължителните функции.

От години Opel предлага за своите модели много от споменатите подпомагащи водача системи. Те не са свързани с класа на автомобила. Дори най-малкият в портфолиото на бранда и най-продаван малък автомобил в Германия – Opel Corsa, предлага серийно множество асистенти.

Широка гама от съвременни електронни помощници за Corsa

Предупреждение за челен сблъсък с автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци: следи разстоянието до автомобила отпред. При твърде бързо приближаване към автомобил или пешеходец водачът бива информирана чрез предупредителен звук и съобщение на информационния дисплей. При опасност от сблъсък системата инициира аварийно спиране, а при скорости под 30 км/ч дори пълно спиране. При Corsa Electric системата се предлага и в комбинация с разпознаване на велосипедисти.

Интелигентен круиз контрол и ограничител: В комбинация с разпознаването на пътните знаци, системата позволява бързо регулиране на скоростта.

Асистент за спазване на лентата: Ако водачът неволно напусне лентата (между 65 и 180 км/ч), на информационния дисплей се появява светлинен индикатор. Асистентът за спазване на лентата привлича вниманието към опасността също и като леко временно противодейства на управлението. Като опция Corsa и другите модели могат да бъдат оборудвани и с активен асистент за спазване на лентата. Той активно поддържа автомобила в избраната позиция в лентата чрез леко и непрекъснато контразавиване (двете ръце на волана са задължителни!).

Откриване на сънливост: Системата открива признаци на умора при водача въз основа на поведението при управление и времетраенето на пътуването. Тя издава визуално и звуково предупреждение, което се увеличава на три етапа.

Адаптивна стоп светлина

Паркинг пилот

Допълнителните системи осигуряват още по-добра асистенция при маневриране, включително комбинацията от предни и задни сензори за паркиране с аудиовизуално предупреждение, 180-градусова камера заден ход (360-градусова камера при моделите Astra и Grandland) и странична защита, която показва препятствия около автомобила при завиване с ниска скорост. Трябва да се спомене и предупреждението за странична мъртва точка. То е включено серийно или допълнително в зависимост от нивото на оборудване на автомобила. Функцията подобрява безопасността на пътя със сигнал на съответното външно огледало, който предупреждава за приближаващи превозни средства.

Други асистенти

Опционалният круиз контрол с функция за спиране поддържа зададената скорост и разстоянието до автомобила отпред в съответствие с пътната ситуация. Автомобилът спира автоматично, ако е необходимо, и ускорява отново, щом разстоянието до превозното средство отпред се увеличи. В Corsa Electric и другите напълно електрически модели на Opel системата има и функция Stop & Go. С нея автомобилът да спира автоматично до покой в ​​случай на опасност и може самостоятелно да следва автомобила отпред дори в задръствания.

Бестселърът в компактния клас Opel Astra и SUV моделът Grandland съчетават много от  споменатите асистенти в системата Intelli-Drive. Гамата им се разширява с включването на системата за предупреждение за напречен трафик зад автомобила. При движение на заден ход   радарни сензори откриват движещи се обекти (от пешеходци и велосипедисти до мотоциклети, автомобили и камиони). Следва предупреждение с визуални и звукови сигнали.

Авангардни системи на Opel при светлините

Оптималното осветяване на пътя пред автомобила е от решаващо значение за безопасното и спокойно пътуване – особено при лоша видимост. Opel е пионер в тази област от години със своята адаптивна технология Intelli-Lux, която сега се използва за първи път в новия Combo. Последната иновация в осветлението, разработена от инженерите от Рюселсхайм, празнува своята премиера и в новия Opel Grandland. Става  дума за водещата в индустрията Intelli-Lux Pixel Matrix HD Light. За първи път светлинната система има повече от 50 000 осветителни пиксел елемента и позволява разпределение на светлината с висока разделителна способност. В зависимост от пътната обстановка камерата разпознава участниците в движението отпред и в насрещния трафик. След това Intelli-Lux Pixel Matrix HD Light ги „изрязва“ дори по-прецизно от предишните матрични светлинни технологии. Системата осигурява още по-ярко и по-равномерно разпределение на светлината без отблясъци към другите участници в движението. По този начин се предотвратява заслепяването им.