Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Мерцедес решили да не казват на Ръсел, че от средата на...

От Мерцедес решили да не казват на Ръсел, че от средата на състезанието има теч на вода

15729
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Джордж Ръсел спечели чудесна първа победа във Формула 1, триумфирайки в Гран при на Бразилия. След финала на състезанието обаче Тото Волф разкри, че успехът е бил на косъм заради теч на вода. От Мерцедес избрали да не казват на пилота за проблема.

„Не беше ясно дали Ръсел всъщност ще стигне до финала. Поговорихме по интеркома и се съгласихме, че ще го оставим да кара без вода. Само да опита да завърши състезанието“, коментира Волф.

„След финала на състезанието си помислих за онзи момент, когато се появи само на 16 години с костюм, вратовръзка и пауърпойнтската си презентация. Ръсел е първият пилот от младежката ни програма, който печели състезание. Люис [Хамилтън] е от цяла вечност с нас. Джордж бе и най-успешният пилот от академията ни (като резултати преди Формула 1). 6 години по-късно е победител в Гран при. Напълно заслужено“, каза още ръководителят на отбора, който не бе в Бразилия.

„Отборът знаеше от средата на надпреварата. Джордж не бе информиран. Той не знаеше“, допълни шефът на комуникационния отдел на Мерцедес в F1 Брадли Лорд относно ситуацията с теча

„В един момент се притеснявахме, че ще отпадне 4-5 тура преди финала. Но той се справи на косъм“, добави Лорд.

Волф каза също така, че от Мерцедес винаги са поставяли трудни задачи на Ръсел – да печели шампионати, а не просто състезания.

„Първо беше да спечели GP3, след това Формула 2. Той го стори в дебютните си сезони в тези първенства. А Уилямс бе може би най-доброто възможно училище. Вероятно остана там година по-дълго от необходимото. Но сега е победител във Формула 1, и то със заслужен успех“, добави Волф.

Успехът на Ръсел бе 125-ата победа на Мерцедес във Формула 1. Двойният успех освен това намали разликата между екипа от Бракли и Ферари в класирането при конструкторите на 19 точки преди финала в Абу Даби. Преди уикенда в Бразилия имаше коментари от страна на Мерцедес, че биха предпочели да вземат победа този сезон, отколкото да изпреварят Скудерията. Това вече е изпълнено, но от тима се въздържат да си поставят като цел второто място в шампионата при отборите.