Начало Избрани Ръсел: Огромни благодарности на целия екип за това, че направиха победата възможна

Ръсел: Огромни благодарности на целия екип за това, че направиха победата възможна

1455
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Пирели

Джордж Ръсел спечели състезанието за Голямата награда на Сао Пауло. Пилотът на Мерцедес потегли от полпозишън и напълно контролираше надпреварата на пистата Интерлагос. Британецът се просълзи малко след като пресече пръв старт-финалата линия и излезе от своя автомобил. Това бе първа победа за Ръсел в основно състезание от F1.

Уикендът за Ръсел не започна по най-добрия начин. Състезателят на Мерцедес се завъртя в квалификацията и заседна в чакъла. Преди това той даде трето време, което не бе подобрено заради влошените метеорологични условия.

В събота Ръсел показа добра скорост във втората свободна тренировка. После в спринта той успя да изпревари Верстапен и финишира първи. Така той даде ясна заявка за победата в основното състезание в Бразилия.

Ръсел започна сезон 2022 с надеждата да се бори за световния шампионат. Бившият шампион в F2 чакаше търпеливо да бъде привлечен в Мерцедес. Когато най-накрая получи повишение, той разполагаше с автомобил, който не е способен да печели състезания. С напредване на сезона последва усилена работа от целия екип. В края на сезона пристигнаха няколко актуализации, които буквално „съживиха“ болида W13. По този начин Мерцедес бе токова близо до успеха в Мексико, но стратегическа грешка подари победата на Верстапен. Днес, германският производител бе в своя собствена лига, което позволи на Ръсел да стъпи на най-високото стъпало на подиума. Младият британец получи специални поздрави във видеоразговор с Тото Волф. Шефът на Мерцедес не присъстваше в Бразилия.

„Останах без думи. Знаете, че на влизане към бокса всички тези спомени се върнаха“, сподели Ръсел.

„Започнах да си спомням за майка ми и баща ми в картинга, както и за цялата подкрепа, която получих от останалите членове на семейството ми, приятелката ми, треньора и мениджъра ми. След това се сетих и за Глин, който ми даде възможност да се включа в програмата на Мерцедес, както и Джеймс Ваулс и Тото Волф. Честно казано списъкът с хора е безкраен. Честно казано не мога да им благодаря достатъчно и съм изключително горд от днешния си резултат“, добави пилотът на Мерцедес.

„Огромни благодарности на целия екип за това, че направиха  победата възможна. Този сезон беше емоционално влакче в увеселителен парк. Състезанието беше наистина трудно, но се чувствах под контрол и не се поддавах на напрежението“, обясни Ръсел.

Междувременно Люис Хамилтън финишира на втора позиция. Пилотът на Мерцедес имаше контакт с Макс Верстапен в началото на състезанието в Сао Пауло. Седемкратният световен шампион все пак успя да запази хладнокръвие и да си проправи път обратно към подиума. Опитният британец не пропусна да поздрави Ръсел по случай първата му победа в F1.

„Първо, трябва да поздравя Джордж. Днес той кара наистина фантастично“, заяви Хамилтън.

„Вчера той направи невероятен спринт,  така че наистина заслужава този успех.  Искам да кажа нещо и за моя екип-  толкова се гордея с всички, най-вече с тези, които са във фабриката. Това е невероятен резултат.“

„Работихме толкова упорито през тази година, за да постигнем две победи и да спечелим. Това е изключително, изключително заслужено от всички. Искам да им кажа едно голямо „Благодаря!“

Хамилтън коментира и сблъсъка Верстапен. Пилотът на Ред Бул получи 5-секундно наказание от комисарите и трябваше да мине през бокса за ново предно крило.

„Какво да кажа? Знате как са нещата с Макс“, каза състезателят на Мерцедес. Седемкратният световен шампион бе избран от феновете за пилот на деня.