Начало Рали От Танак спечели прашното рали Сардиния

От Танак спечели прашното рали Сардиния

476
0
Oт Танак, Хюндай
Oт Танак, снимка Хюндай

От Танак спечели рали Сардиния. Пилотът на Хюндай се справи най-добре в прашните етапи на италианския остров. Така той записа първи успех от началото на сезон 2022 в световния рали шампионат на ФИА (WRC).

Танак поведе в третия ден от надпреварата в Сардиния и отвори убедителен аванс пред своите преследвачи. Естонецът водеше ожесточена битка с Есапека Лапи, преди състезателят на Тойота да удари скала в десетия специален етап. По този начин финландецът отпадна от борбата за челните позиции. В крайна сметка световният шампион за 2019 г. бе много бърз и във финалния ден от ралито и заслужено спечели първа победа за себе си и Хюндай сезон 2022 в WRC.

Беше много трудно, особено в началото на това поколение автомобили. Определено съм много щастлив“, каза Танак. „Искам да поздравя механиците, които положиха невероятни усилия в края на миналата и началото на тази година. Това рали никога не е било лесно. Те свършиха добра работа, за да поддържат автомобила в движение.“

Втори на повече от минута финишира Крейг Брийн от тима на М-Спорт Форд. Ирландецът успя да се отдалечи от своите преследвачи и имаше добро темпо през цялата надпревара в Сардиния.

Честно казано съм щастлив“, каза Брийн. „Това беше наистина добър уикенд. Пол и аз започваме да сме по-спокойни. Автомобилът определено става все по-добър и по-добър. Чувствам се все по-уверен.“

Трети финишира двукатният победител в надпреварата Дани Сордо също с Хюндай. Испанецът пазеше колата и не натискаше твърде много. Това бе второ поредно качване на подиума след това в Португалия. Въпреки че стигна до почетната стълбичка, той не де напълно доволен от своя резултат.

„Не съм много щастлив. Искаше ми се да се боря малко повече с Крейг, но той имаше невероятна скорост. Загубихме доста време, след като имахме проблеми и прах. Не исках да правя грешки. Все пак не трябва да забравяме, че съм тук, за да печеля точки, сподели Сордо.


Пиер-Луи Лубе завърши на най-добро четвърто място в кариерата си с втория автомобил на М-Спорт Форд. Французинът внимателно си проправи път през неделните етапи без никакви драми.

Петото място отиде при лидера в шампионата Кале Рованпера. Пилотът на Тойота успя да ограничи щетите след като имаше големи проблеми в във втория ден от рали Сардиния.

Шести финишира Такамото Кацута (Тойота), следван от Гас Грийнсмит с третата кола на М-Спорт. Това бяха и последните автомобили от клас Rally 1 в топ 10.

Пауърстейджът в Сардиния бе спечелен от Тиери Нювил (Хюндай). Белгиецът имаше проблеми със скоростната кутия и преобръщане, което го прати в дъното на колоната. Все пак той спечели пет точки заради първото място в специалния последен етап. Втори бе Рованпера, следван от съотборниците си в Тойота Елфин Еванс, Есапека Лапи и Такамото Кацута.

В генералното класиране Рованпера продължава да бъде начело с актив от 120 точки. Втори е Нювил с 65, следван от Танак (62), Брийн (52) и Кацута (38).