Начало WRC News Ожие начело след първия ден на рали Монте Карло

Ожие начело след първия ден на рали Монте Карло

294
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие поведе след края на първия ден на рали Монте Карло. Историческата надпревара открива сезон 2023 в световния рали шампионат. Пилотът на Тойота даде най-добро време в първите две нощни отсечки. Втори с изоставане от 6 сек. финишира съотборникът му Елфин Еванс. Третото място бе зает от От Танак. Световният шампион за 2019 г. изостана с 15.4 сек. от времето на Ожие. Това е първо състезание за естонеца откакто се върна в отбора на М-Спорт.

Стартът на рали Монте Карло 2023 бе доста необичаен. Времето бе доста сухо и без дъжд, лед или сняг. Така управлението на гумите на Пирели беше от изключително значение. Италианската компания достави смеси, които бяха специално за тази надпревара.

Някои от състезателите прегряха своите гуми докато преминаваха през криволичещите планински проходи около Кол дьо Турини. Ожие обаче отново показа отлично темпо и управление на гумите. Французинът бе щастлив, че не откриваше етапа. Късната стартова позиция на пилота на Тойота беше в негова полза. Така той можеше да избере всички трудни участъци, забелязвайки линиите на своите съперници

„Никога не е лесно да стартираш това рали през нощта. Поне условията не бяха толкова противоречиви. Имаше само един наистина труден завой. За първи път не стартирах първи на пътя, така че можех да се възползвам от това да видя линиите на останалите. Това доста ми помогна“, сподели Ожие.

„Това беше добър старт нас. Доволни сме от първия ден, но очевидно има още дълъг път пред нас“, добави пилотът на Тойота.

Втори финишира Елфин Еванс. Британецът поддържаше добро темпо и се опитваше да бъде максимално близо до Ожие. Трети остана От Танак. Естонецът не започна по най-добрия начин първия си старт с Форд Пума Rally1 след като имаше електрически проблем малко преди старта на първата отсечка. В крайна сметка той приключи деня без пета предавка.

Четвъртото място бе заето от Тиери Нювил. Състезателят на Хюндай изостава с 15.5 сек. от времето на Ожие и е само на десета от бившия си съотборник От Танак. Белгиецът спря своя автомобил защото попадна на участък с черен лед. Нювил все пак не загуби толкова време и остана на позиция в топ 5.

„Първите две отсечки бяха ок. Бях малко по-внимателен на първия етап и натиснах малко повече във втория. За съжаление попаднахме върху участък с черен лед. След това трябваше да рестартирам двигателя и загубих 7-8 секунди“, каза Нювил.

Петата позиция бе за Кале Рованпера. Световният шампион трябваше да пази предните си гуми от прегряване. Това му коства загуба на ценни секунди спрямо Ожие и Еванс. Шести завърши Дани Сордо (Хюндай), следван от Пиер-Луи Лубе (М-Спорт Форд), Есапека Лапи (Хюндай), Такамото Кацута (Тойота) и пилотът от WRC2 Николай Грязин (Шкода). Джордан Сердеридис (М-Спорт Форд) загуби повече от минута след като също попадна на черен лед. Гръцкият състезател успя да се върне на пътя благодарение на помощта на фенове, които бяха около трасето.