Начало WRC News WRC най-накрая публикува календара за 2023 г.

WRC най-накрая публикува календара за 2023 г.

1608
0
WRC 2022
снимка, Ред Бул Контент Пуул

WRC най-накрая публикува календара за 2023 г. след като получи официално одобрение от ФИА. Той ще включва 13 старта, които ще се проведат в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка.

Промоутърът на WRC до последно се стремеше да създаде по-глобален календар, който е подобен на този преди пандемията от коронаривус. След дълго забавяне, вчера бе публикуван графика за следващия сезон. В него отсъства очакваният кръг в Близкия изток, за който се смята, че ще бъде в Саудитска Арабия. Очаква се страната да се присъедини към световния рали шампионат от 2024 г.

Сезон 2023 ще включва четири ралита на асфалт и осем на чакъл, както и традиционното снежно състезание в Швеция. Събитията са много по-равномерно разпределени, за разлика от тази година, когато между ралитата в Швеция и Хърватия имаше пауза от седем седмици.

Както винаги, новата кампания в WRC ще бъде открита в Монте Карло в периода 19-22 януари. След това керванът на шампионата ще се насочи към снежната надпревара в Швеция от 9-ти до 12-ти февруари. След Швеция шампионатът ще се завърне в Мексико. Страната от Северна Америка се завръща в графика на WRC след тригодишно отсъствие, което се дължеше на пандемията от COVID-19 и тежката логистика.

Четвъртата надпревара отново ще бъде по асфалтовите пътища в Хърватска в периода 20-23 април. После идват тежките чакълени ралита в Португалия (11-14 май) и Сардиния (1-4 юни). Междувременно Кения, Естония, Финландия и Гърция запазват местата си в графика на WRC.

Чили също ще се присъедини към календара за едва второто си състезание след дебюта си през 2019 г. Чакъленото рали трябваше да се проведе през 2020 г. , но беше отменено заради политическите и социалните вълнения в страната. След това пък бе извадено заради коронавируса.  Южноамериканският кръг от шампионата ще бъде включен в графика през последните дни на септември и началото на октомври.

След това ще има новото централноевропейско рали. То ще бъде на асфалт и ще бъде базирано в Югоизточна Германия и ще мине през Австрия и Чехия. Това събитие на практика ще замени популярното рали Испания, което отново отпада от графика на шампионата. Сезон 2023 в WRC отново ще завърши по асфалтовите отсечки в Япония.

Освен Испания, от календара отсъстват рали Ипр в Белгия, както и рали Нова Зеландия. Има вероятност тези надпревари отново да намерят място в графика на WRC в бъдеще.