Начало Рали Ожие потвърди участието си в рали Нова Зеландия

Ожие потвърди участието си в рали Нова Зеландия

274
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие потвърди участието си в рали Нова Зеландия. Осемкратният световен шампион в WRC ще се състезава за заводския отбор на Тойота. Това ще бъде четвърто участие за тазгодишната кампания за френската легенда в рали спорта.

Ожие отново ще кара третия автомобил на Тойота, който споделя с Есапека Лапи. Малко след края на рали Сафари французинът заяви, че иска да се включи в рали Нова Зеландия. До момента той участва в надпреварата през сезон 2010 и завърши на втора позиция.

Нова Зеландия трябва да направи дългоочакваното си завръщане в WRC след десетгодишно отсъствие. Последно световният рали шампионат посети островната държава през 2012 г. Преди две години надпреварата трябваше да се състои, но бе отменена заради пандемията от коронавирус.

Организаторите на събитието потвърдиха, че Ожие и неговият втори пилот Бенжамен Вейлас ще участват в състезанието, което ще се проведе на 29 септември и 2 октомври по известните новозеландски пътища с чакъл около Окланд.

„Рали Нова Зеландия беше на първо място в списъка с ралита, които исках да направя тази година“, сподели Ожие.

„Досега съм участвал в това рали само веднъж. Самата надпревара е много красива. Новозеландските пътища са едни от най-добрите в света за ралита. Също така се влюбих в разнообразната и красива природа на страната.“

Ожие има „недовършена работа“ в Нова Зеландия, след като през 2010 г. пропусна да спечели първата си победа във WRC.

Тогава той караше автомобил на Ситроен и имаше шест секунди преднина в последния етап през същата година. В крайна сметка завъртане три завоя преди края да даде победата на тогавашния му съперник Яри-Мати Латвала с Форд.

„Беше ми трудно да се върна в спомените си през 2010 г. , защото преследвах първата си победа. Това винаги е много важна стъпка в кариерата на всеки един състезател“, продължи Ожие.

„Имах късмет, че три седмици по-късно спечелих първия си успех в рали Португалия, така че не ми се наложи да чакам твърде дълго. Имам недовършена работа Нова Зеландия. Това е още една причина да се върна. Дори и да не се състезавам на пълен работен ден, очаквам да бъда конкурентноспособен и се надявам да се радвам на повече победи в бъдеще.

„Пътищата в рали Нова Зеландия са вълшебни за каране. В Европа нямаме такива наклони по пътищата, където танцувате по пътя и се наслаждавате на гледката. Това е толкова привлекателно за един рали пилот.“

Това ще бъде четвърто участие за Ожие от началото на сезон 2022. Досега пилотът на Тойота участваше в Монте Карло, Португалия и Кения и записа един подиум. Освен WRC, Ожие тества автомобил от Формула Е по улиците на Ню Йорк и участва в първите три кръга от сезон 2022 в WEC.