Начало WRC News Безкомпромисният Ожие поведе, Танак отпадна за втора поредна година от рали Монте...

Безкомпромисният Ожие поведе, Танак отпадна за втора поредна година от рали Монте Карло

848
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие бе безкомпромисен в трите отсечки от рали Монте Карло в събота и се върна начело в надпреварата, която е първи кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2021 г. Седемкратният носител на короната завърши етапа с 13 секунди аванс пред съотборника си Елфин Еванс. Тойота върви към троен успех в състезанието, тъй като Кале Рованпера е трети – на почти цяла минута зад французина.

„Мисля, че сбъркахме гумите и заради това загубихме време, но не спрямо Елфин, което е важното“, отбеляза Ожие

„Сутринта условията бяха ужасно трудни. На места на леда все едно нямахме шипове, просто се пързаляхме. И после нямахме никакво сцепление, беше страшно сложно. Условията на пътя се влошаваха с всеки следващ преминал автомобил. За последната отсечка бяха съвсем различни и направихме чисто преминаване.“

Съботата бе по-добра за Тиери Нювил в сравнение с предходните дни на състезанието. Той взе и победа в отсечка.

Съекипникът му в Хюндай От Танак обаче за втора поредна година отпадна от рали Монте Карло

Малката утеха бе, че тазгодишните му проблеми бяха значително по-малко драматични от тези преди 12 месеца.

„В първата отсечка за деня ударих камък или нещо подобно и спуках гума. Беше моя грешка заради нещо, което не бяха забелязал по време на тренировката. От началото на втората съботна отсечка пък имаше спукана гума, която се опитахме да закрепим, но пак изпусна. Нищо друго не можехме да сторим. Стигнахме до сервизния парк, но отпаднахме“, обясни Танак.

Нювил определи деня си като сложен и предизвикателен, но бе доволен от постигнатия прогрес.

„Беше труден старт – първоначално не се чувствах комфортно в колата и нямах добър ритъм, но след това нещата се пооправиха. Изненадах се от времената ни с оглед на загубата в началото на деня“, призна Тиери.

Ожие, новият навигатор на белгиеца Мартин Видеге и копилотът на Дани Сордо Карлос дел Барио бяха глобени с по 400 евро на човек заради това, че в последната съботна отсечка не бяха закопчали правилно каските си.