Начало WRC News Ожие и съотборниците му не избързват с прогнози за рали Швеция

Ожие и съотборниците му не избързват с прогнози за рали Швеция

321
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие е сред малцината неродени в Скандинавия пилоти, печелили рали Швеция. Французинът е побеждавал 3 пъти в единствената снежна надпревара в календара. Екипът на Тойота пък взима победата там два пъти през последните три години. Освен Ожие и съотборниците му Елфин Еванс и Кале Рованпера с Ярис WRC в Швеция ще са още Яри-Мати Латвала и Такамото Кацута. Снежното рали ще е второ от програмата от 8 старта на японския пилот.

Шефът на тима Томи Макинен отбеляза, че рали Швеция е доста успешна надпревара за екипа му и целта тази година ще е още един топ резултат

„Имаше известни въпросителни относно условията, но се надявам организаторите да проведат безопасно и впечатляващо рали – както винаги”, продължи Макинен. „Монте Карло бе много положително състезание за нас. Всичките ни пилоти изглежда се чувстваха наистина удобно в автомобилите си. Уверен съм, че могат да се представят на ниво и в Швеция. И преди сме виждали колко важна може да е стартовата позиция в това рали, но трябва да изчакаме и да видим какви ще са конкретните условия в надпреварата.”

Ожие сподели, че определено обича рали Швеция

„Това е вълшебно състезание – единственото на сняг в календара. Карането по пътищата там е наистина специално. Представял съм се наистина добре в Швеция, но през последните години ми беше по-трудно. Предполагам, че това отчасти се дължеше на стартовата ми позиция, тъй като точно на снега е сериозно предизвикателство да водиш колоната. Тази година ще е малко по-различно, така че да видим какво ще успеем да постигнем.”


Еванс гледа с нетърпение към състезанието, надявайки се на силно представяне.

„Рали Монте Карло завърши положително за нас, макар че резултатът ни можеше да е дори още по-добър. В Швеция много зависи от стартовата позиция, но сега ще има значение и на какви условия ще попаднем. Ако има прясно навалял сняг, то стартиращите по-назад ще са със сериозно предимство”, каза още уелсецът.

Рованпера заяви от своя страна, че снежните ралита са удоволствие за него

Той дори смята, че предстоящата надпревара в Швеция може да е по-лесна, отколкото тази в Монте Карло.

„Досега управлението на Ярис WRC на сняг бе истинско удоволствие. През януари карах в Арктик Рали, което бе чудесна подготовка. Условията в Швеция обаче може да са сложни, защото няма много сняг”, добави младежът.