Начало WRC News Ожие ще се включи и в рали Сардиния

Ожие ще се включи и в рали Сардиния

243
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие ще се включи и в рали Сардиния. Това стана ясно след като от Тойота потвърдиха екипажите, които ще стартират в чакълената надпревара, която ще се проведе в началото на юни.

Тази година Ожие отново участва с частична кампания в WRC. Осемкратният световен шампион обяви, че ще се включи в поне 7 ралита от тазгодишната кампания.

До момента Ожие се включи в Монте Карло, Мексико и Хърватия. Пилотът на Тойота триумфира в първите две, докато в третото остана пети. Въпреки че пропусна рали Швеция, французинът е лидер във временното класиране с актив от 69 точки. Толкова има и съотборникът му Елфин Еванс, който обаче има една победа по-малко

Очакванията бяха Ожие да се включи в шестия кръг от сезон 2023 в световния рали шампионат на ФИА, който се провежда на чакълените пътища на остров Сардиния.

Вчера Тойота потвърди участието на Ожие в рали Сардиния. Французинът проведе тест на острова миналата седмица. В допълнение, той ще пропусне следващия кръг от тазгодишния сезон в Португалия.

Ожие е един от най-успешните пилоти в рали Сардиния. Осемкратният световен шампион записа три поредни успеха с Фолксваген от 2013 до 2015 г. След това той спечели състезанието с Тойота през 2021 г. Така той изравни броя на победите на Себастиан Льоб, който спечели със Ситроен през 2005, 2006, 2008 и 2011 г.

Тази година е юбилейното 20-то издание на рали Сардиния. Чакълената надпревара и ще включва нов голям етап. Той носи името Монте Лерно и е с дължина 49.90 км.

„[Сардиния] е място, което се научих да обичам“, сподели Ожие. „В началото се борех малко с това, но с годините започнах да го усвоявам все повече и повече.“

„Последният ми спомен от 2021 г. е наистина добър, тъй като успяхме да спечелим от първа позиция на пътя. Такива победи са много ценни, защото обикновено не е възможно да спечелиш ако потеглиш първи. Вероятно няма да съм отварям етапите този път и се надявам да имам по-добра стартова позиция. Въпреки това рали Сардиния винаги е трудно предизвикателство“, добави пилотът на Тойота.

„Мексико [последният кръг на чакъл] не беше далеч назад, но тук [в Сардиния] имаме много специфични условия. За мен това ще бъде първото рали на чакъл с максимална мощност. Ще свършим известна работа по автомобила, за да се опитаме да бъдем максимално готови.“

„Тестовете са доста ограничени. Затова със сигурност тези дни са важни и има много неща, които ще разгледаме с отбора. Тази година ще има етапи с дължина около 50 километра. Това честно казано ми харесва, тъй като добавя малко „подправки“ към състезанието и малко управление на гумите, което обикновено е добро за мен. Очаквам да бъде едно интересно състезание“, завърши Себастиен Ожие.