Начало WRC News Ожие води след първия ден на рали Испания

Ожие води след първия ден на рали Испания

329
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Себастиен Ожие води след първия ден на рали Испания с 4,8 сек пред новия световен шампион в WRC Кале Рованпера. Осемкратният носител на короната в първенството и 22-годишният му съотборник в Тойота се съревноваваха упорито по асфалтовите отсечки около Коста Даурада.

Рованпера поведе след първите две отсечки. Нестабилна предна част обаче му коства 8,2 сек. Ожие пък отстъпи на Тиери Нювил до обяд, но се върна начело още в началото на следобедните състезателни дистанции. Рованпера записа още две победи в шестата и седма отсечки. Французинът отговори с увеличаване на темпото и завърши петъка на близо 5 секунди пред младия си съекипник.

„Беше добър ден. Наистина съм щастлив“, коментира Ожие

„Малко ме беше страх, че бях седми на трасето днес. Но в крайна сметка усещането зад волана бе чудесно. Не беше лесно с променящите се атмосферни условия, но дотук добре. Да, 4,8 сек не са много – не е удобна, комфортна преднина – и ще продължим да натискаме и утре.“

Двукратният победител в Испания Тиери Нювил нямаше достатъчно скорост да се бори с пилотите на Тойота. Той приключи петъка на 7,7 секунди зад Рованпера.

„Нямаме достатъчно скорост. А и честно казано, не мога наистина да натискам на максимума. Колата се пързаля и е важно да разберем какво да подобрим“, коментира недоволният белгиец.

Четвърти бе От Танак пред Дани Сордо с третия Хюндай

Естонецът отново се бореше с хибридното задвижване. Испанският пилот пък спука гума. Същото се случи още с Елфин Еванс и Такамото Кацута, при това след като удариха абсолютно същия камък като Сордо. Двамата пилоти на Тойота бяха седми и осми, между тях се вклини Крейг Брийн (М-Спорт).

„За щастие проблемът бе на броени километри от финала. Можеше да е и по-зле“, коментира Сордо.

Адриен Фурмо направи сравнително добър старт на първото си участие в WRC старт от август насам. Той остана на 2,7 сек от Кацута. Топ 10 допълни Гас Грийнсмит.