Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо пред Норис и Пиастри в първата свободна тренировка на Сахир

Рикиардо пред Норис и Пиастри в първата свободна тренировка на Сахир

3417
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо беше най-бърз в първата свободна тренировка на пистата в Сахир. Пилотът на Виза РБ записа обиколка за 1:32.869 мин. Втори на 32 хилядни финишира Ландо Норис с Макларън, следван от съотборника си Оскар Пиастри.

Чудесни условия посрещната пилотите и отборите преди откриващата тренировка за уикенда в Сахир. Температурата на въздуха беше 20 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 36. Съвсем логично, вероятността за валежи беше нулева. Скоростта на вятъра беше по-силна от очакваното.

Първи на трасето излезе Хюлкенберг. Германецът беше плътно следван от Ботас, Окон, Магнусен, Пиастри, Норис, Жу, Гасли и Албон. Останалите пилоти напуснаха бокса няколко секунди по-късно. Китайският пилот се оплака от проблеми със спирачките. Върху задната част на неговия болид имаше допълнителни елементи за събиране на данни.

Хюлкенберг записа първата най-бърза обиколка за 1:38.955 мин. с гуми медиум. Времето на германеца бързо беше подобрено от неговите съперници. Перес зае първото място след първите 5 мин. от началото на сесията в Сахир. Мексиканецът записа време за 1:35.093 мин. Втори и трети бяха Сайнц и Пиастри. Льоклер пък се бореше с баланса на неговия автомобил. Същевременно в бокса стоеше Логан Сарджънт.

Верстапен водеше след изминаване на 1/4 от първата свободна тренировка в Сахир. Трикратният световен шампион направи обиколка за 1:33.900 мин. Постижението на Верстапен бе записано със средно твърдите гуми на Пирели. Втори на 25 хилядни беше Хамилтън. Зад британеца се движеха Перес, Льоклер, Алонсо, Норис, Сайнц, Ръсел, Строл и Цунода. В дъното на колоната очаквано бяха Магнусен, Хюлкенберг и Жу. Макар да беше най-бърз, Верстапен се оплакваше от поведението на своя болид

В следващите минути пилотите продължаваха да правят обиколки на пистата в Сахир. Верстапен записа още една най-бърза обиколка, като преди него това стори и Ръсел.

Пиастри водеше след преполовяването на първата свободна тренировка в Сахир. Състезателят на Макларън записа обиколка за 1:31.113 мин. Времето на Пиастри обаче беше с най-меките гуми на Пирели. Втори бе Верстапен, следван от Ръсел, Перес, Хамилтън, Хамилтън, Алонсо, Льоклер, Сайнц, Норис и Строл.

Няколко минути по-късно Норис поведе в класирането с време за 1:32.901 мин. Постижението на британеца също е записано с гуми софт.

Рикиардо поведе през втората половина от свободна тренировка №1 в Сахир. Австралиецът също сложи меки гуми и записа време за 1:32.869 мин. Зад него продължаваха да бъдат Норис и Пиастри. Съотборникът на Рикиардо Юки Цунода даде четвърто време. Следващите места бяха заети от Верстапен, Ръсел, Льоклер, Хамилтън, Ботас и Сайнц. Последните четири места бяха заети от състезателите на Алпин и Хаас. Същевременно Окон се оплака от непостоянството на неговия Алпин А524.

В заключителната фаза на FP1 в Сахир нямаше сериозно подобряване на времената. Следователно Рикиардо запази първото място, следван от Норис, Пиастри и Цунода. Четиримата записаха постиженията си с гуми софт. Пети и шести бяха Алонсо и Верстапен. Зад тях се наредиха Ръсел и Льоклер. Топ 10 допълниха Хамилтън и Ботас. Обиколката на финландеца също беше записана с меки гуми. По-късно днес ще се проведе втората свободна тренировка за Гран при на Бахрейн. Условията в нея ще бъдат много по-близки с тези в квалификацията и самото състезание, което ще се проведе в събота.