Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес: Всички сме възрастни, ще се справим; Вилньов: Излишен шум за шесто-седмо...

Перес: Всички сме възрастни, ще се справим; Вилньов: Излишен шум за шесто-седмо място; Хърбърт: Егоизмът е нужен за успеха

4392
0
Серхио Перес, Кристиан Хорнер, Макс Верстапен, Хелмут Марко
Серхио Перес, Кристиан Хорнер, Макс Верстапен и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес заяви, че ще разчита на съотборника си в Ред Бул Макс Верстапен в Абу Даби в случай, че нидерландецът е в позиция да помогне в борбата за второто място в шампионата. Мексиканският пилот не бе доволен от развитието на събитията в Бразилия. Там съекипникът му отказа да го пусне и предизвика недоволството на собствения си тим. След финала имаше кризисна среща и според Кристиан Хорнер всичко е било изяснено.

„Всичко се разрешава вътре в тима и ще продължим заедно напред. Очевидно е, че съм разочарован, особено след всичко, което съм направил. Но съм сигурен, че всички сме възрастни и ще се справим като екип“, заяви Перес

Мексиканският пилот бе попитан дали ще разчита на Верстапен в Абу Даби.

„Да, определено. Иначе няма никакъв смисъл. И нещата ще са различни не само в Абу Даби, но и занапред като цяло. Винаги ще слагаме отбора пред собствените си интереси“, отговори Перес.

Преобладаващите коментари след Гран при на Бразилия бяха, че поведението на Верстапен спрямо Перес и екипа му в конкретната ситуация бе необосновано, особено с оглед на факта, че вече спечели титлата. Един от най-големите поддръжници на Макс – Жак Вилньов – изрази недоумение от реакцията на нидерландеца.

„По време на състезанието в Бразилия много се говореше за диалозите по радиото. [Шарл] Льоклер попита отбора си дали не може [Карлос] Сайнц да го пусне. На него точките му трябват в борбата за второто място в шампионата. Разбирам защо от Ферари му отказаха – Фернандо Алонсо бе само на секунда от Льоклер и рискът при размяна на позициите би бил твърде голям. За Ферари бе важно да запази четвъртото място“, сподели Вилньов в коментара си след надпреварата в Бразилия.

„Серхио Перес помоли за същото нещо и аз не мога да разбера реакцията на Макс. Защо беше този шум за шесто-седмо място? За него нищо не се променя, има ползи за отбора и Перес, който му помогна много и един жест би означавал много. Верстапен дори не го молеха да се откаже от подиум като в случая със Сайнц и Льоклер“, каза още световният F1 шампион за 1997 г.

Друг бивш Гран при пилот – Джони Хърбърт – обаче посочи, че егоизмът е отличителна черта на най-добрите не само във Формула 1, а в спорта по принцип

„Според мен ситуацията показа истинския Макс. Да, постъпката бе крайно егоистична, но честно казано, според мен във всеки спорт трябва да си егоист, за да извлечеш най-доброто от себе си, да имаш шанс за успех – тук в състезания и за шампионата. Затова той е двукратен световен шампион. И мисля, че сме виждали прояви на егоизъм и при Фернандо Алонсо, Михаел Шумахер, Аертон Сена, Ален Прост и списъкът продължава“, сподели британецът.

„Подобна ситуация оставя лош вкус в устата, но трябва да се разглежда и от гледната точка на състезателя, на пилота. Освен това Макс каза, че са се разбрали и ще помогне на Перес ако има нужда в Абу Даби. Да видим какво ще стане във финалното състезание“, допълни той.