Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен се извинил на Ред Бул, но не обяснил конкретно защо не...

Верстапен се извинил на Ред Бул, но не обяснил конкретно защо не пусна Перес

4959
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отказът на Макс Верстапен да пусне съотборника си Серхио Перес в Гран при на Бразилия предизвика недоволството и на мексиканския пилот, и на тима му Ред Бул. Според информация на Ауто Мотор унд Шпорт ръководството на отбора спешно свикало кризисна среща веднага след финала на пистата Интерлагос.

Верстапен се е извинил на екипа за поведението си на пистата. Отказал е обаче да даде обяснение защо не пропусна съотборника си. Впоследствие заяви, че казаното не било нищо ново за отбора.

Кристиан Хорнер настоя, че двамата състезатели са се разбрали и в Абу Даби целият отбор – включително вече двукратният световен шампион – ще помага на Перес

„Обсъдихме въпроса зад закрити врати. Пилотите дискутираха. Целта ни за Абу Даби като отбор и при положение, че Шарл и Чеко са с равни точки, е да сторим всичко възможно, за да подкрепим Чеко да спечели второто място в първенството. Макс очевидно също пое този ангажимент. Така че що се отнася до нас, ние гледаме напред, а не назад.“

„Няма да разкривам какво бе обсъждано. Мисля, че ситуацията по радиото при нас не бе толкова публична, колкото случилото се при Ферари. Но отборът – Верстапен включително и даде да се разбере ясно, че ще го стори – ще направим каквото можем за Перес. Такова постижение не сме имали никога в историята си, дори по време на двигателите V8. Така че Гран при на Абу Даби ще е вълнуваща. Динамиката ще е различна – ще се борим и за второто място в първенството.“

„Обсъдихме въпроса. Мисля, че пилотите бяха много ясни. Знаят каква е целта, стиснаха си ръцете и сега се съсредоточаваме върху последната надпревара“, каза още Хорнер.

В Ред Бул рядко стигат до подобни изявления, но те винаги са след скандал в екипа между двамата пилоти или свързани с тях хора. Предишната подобна реплика на Хорнер бе заради изявление на Йос Верстапен. Бащата на Макс каза след Гран при на Монако, че според него от Ред Бул не са направили достатъчно, за да изведат сина му начело в състезанието по улиците на княжеството.

„В крайна сметка Макс и Серхио са част от един отбор. Те са компоненти от едно по-голямо цяло – Ред Бул Рейсинг. Това не е Верстапен Рейсинг или Перес Рейсинг. И двамата пилоти работят за отбора и имат сериозна отговорност. Имаме 800 души, които правят колите за тях“, каза тогава Хорнер

Твърди се, че вероятната причина за постъпката на Верстапен е квалификацията точно от Монако. Тогава Перес катастрофира в края на Q3 и Макс не успя да довърши финалния си бърз опит.

Дори Хелмут Марко изглеждаше недоволен от Верстапен, което се случва още по-рядко и от изявленията на Хорнер, че всички са част от един отбор.

„Макс искаше да догони [Фернандо] Алонсо и [Шарл] Льоклер. Но той би трябвало да стори всичко възможно, за да завършим първи и втори в шампионата. Нямам какво друго да кажа по въпроса“, заяви Марко.