Начало WRC News Петер Солберг преговаря с 2 производители за собствен WRC отбор

Петер Солберг преговаря с 2 производители за собствен WRC отбор

860
0
Петер Солберг
Петер Солберг; снимка: FIAWorldRallycross.com

Петер Солберг мисли за собствен отбор в световния рали шампионат, който да се състезава в първенството от 2022 г. Носителят на WRC короната за 2003 г. води преговори с два производителя за сформирането на екип. Солберг прекрати кариерата си в рали шампионата през 2012 г., а окончателно сложи край на състезанията в края на миналия сезон.

Солберг отбеляза също така пред Евроспорт Норвегия, че проектът не се гради около сина му Оливър. 18-годишният младеж вече се състезава и от 2019 г. е част от WRC3.

„Да, искам да направя отбор”, заяви категорично Солберг. „И ще го сторя, но по моя начин.”

„Без политика. Екип с ясно определен фокус – да печели. Работя с два производителя на автомобили, при това вече от доста време. Планът беше за влизане в шампионата през 2022 г. Наясно съм колко време е необходимо за изграждане на един отбор. В момента обаче всичко е на пауза. Не се притеснявам особено дали ще се случи през 2022, 2023 или 2024 г.”

„Що се отнася до Оливър, нека го кажа така. Ако в бъдеще имам отбор, то от него ще зависи да докаже, че е достатъчно добър, за да кара в този екип. Няма да му давам никакво предимство. Необходимо е да се представя на ниво, да е стабилен и съсредоточен.”

Бившият норвежки пилот има примера на Томи Макинен, който убеди Тойота да се завърне в световния рали шампионат. Четирикратният WRC шампион управлява отбора на японския производител и през миналата година спечели титлата при пилотите с От Танак.