Начало Video Петер Солберг: Моята глава вече е в историята, сега работим по плановете...

Петер Солберг: Моята глава вече е в историята, сега работим по плановете на Оливър

923
0

Смесени емоции владееха Петер и Оливър Солберг в края на рали Уелс. 44-годишният WRC шампион за 2003 г. се сбогува с публиката и сложи край на активната си спортна кариера. 18-годишният му син пък направи първи стъпки в световния шампионат.

Цялата седмица преди рали Уелс бе крайно емоционална за Петер Солберг, който има четири победи в тази надпревара

Той не се бе състезавал там от 7 години, но въпреки това се представи на ниво и взе победата във WRC2.

„Невероятно. Изумително. От момента, в който планирахме прощалното турне в началото на годината, исках да дойда и да карам в рали Уелс. И този път бе напълно различен от всички други, тъй като бяхме заедно с Оливър. Емоциите станаха малко сложни, но този резултат… какво да кажа? Завръщането започва сега”, засмя се разчувстваният Солберг старши.

„Не съм подценявал състезанието в нито един момент. Но може би бях позабравил колко е трудно това рали! То продължава да е едно от най-сложните в календара. Затова успехът в него е толкова специален за всеки пилот. Усещането да преминеш отсечката както трябва е просто невероятно.”

Спомена нещо за завръщане?

„Дали трябва да се върна? Може би? Не, сега работим по плановете на Оливър. Той е бъдещето на семейство Солберг. Моята глава вече е в историята. Но цялото рали бе страхотно, великолепно забавление и много емоции. Обичам това място и хората. За мен и Фил (Милс – навигаторът му, б.а.) беше наистина специален момент да споделим последната си истинска WRC надпревара с тях. Това бе подходящият начин да се сбогуваме.”

Да се върнем в бъдещето

Оливър вече постигна доста успехи. През 2019 г. стана най-младият победител в европейския рали шампионат (ERC) и освен това превзе Америка със Субару Моторспортс САЩ. В Уелс скоростта му бе чудесна, дори взе победи в отсечки, но в крайна сметка техническа повреда сложи край на състезанието му.

„Колата спря. Не знаем защо. Проверихме всичко, но просто нямаше как да продължим. Стигнахме до сервиза, разследвахме всичко възможно и в неделя успях да се върна на трасето. Случилото се бе разочароващо, разбира се. Не успяхме да натрупаме достатъчно опит, но все пак проверих скоростта си. През цялото време питах: „Как вървя? Как съм в сравнение с останалите?” Нямаше какво да губя и карах на около 95%, а времената бяха добри”, разказа Оливър.

През 26-километровата отсечка Дъфи Солберг младши бе не просто пръв сред всички пилоти с R5 коли, а и 24,7 секунди по-бърз от баща си!

„Това бе наистина страхотно изживяване. Сцеплението бе страхотно на места и ме изненада, тъй като доста пъти спирах рано. Краят на ралито не бе добър, но мечтата наистина се сбъдна. Уелс и WRC бяха такива, каквито така ми каза, че ще са. И дори по-добри.”