Начало Дакар Пежо се оттегля от рали Дакар

Пежо се оттегля от рали Дакар

68
0

Пежо обяви официално, че се оттегля от участие в рали Дакар, като 40-ото издание на надпреварата в началото на следващата година ще бъде последно за тима.

Екипът спечели убедително победите през 2016 и 2017 г, но имаше сериозно недоволство от страна на инженерите заради новите правила, които ограничават автомобилите със задно задвижване.

Спортният директор на Пежо Бруно Фамен заяви: „След като това ще бъде последният Дакар за нас, искаме да приключим участието си на най-високото стъпало. Най-трудното нещо след победата обаче е тя да бъде повторена.“

Състезателната тройка на французите за 2018 г. остава непроменена: легендата Стефан Петерханзел, който спечели последните две издания, шампионите в WRC Себастиен Льоб и Карлос Сайнц-старши и петкратния шампион на Дакар при мотоциклетите Сирил Депре.

„Въпросът е, че колкото повече побеждаваш, толкова повече искаш да продължиш да го правиш, коментира шесткратният шампион при мотоциклетите и седемкратен при автомобилите Петерханзел. – Тази година ще бъде още по-специално, защото изданието има кръгла годишнина, а моето участие ще бъде под №29. Кой знае, може да се окаже и моето последно.“

Най-новият автомобил 3008DKR Maxi вече има над 17 000 км от тестове. Той е по-широк от своя предшественик и в Пежо вярват, че подобренията в окачването и надеждността ще бъдат осезаеми в хода на двуседмичното състезание.