Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиеро Ферари: Получи се като в края на един брак

Пиеро Ферари: Получи се като в края на един брак

3620
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Ферари

Синът на основателя на Скудерията и вицепрезидент на Ферари Пиеро Ферари заяви, че за жалост със Себастиан Фетел отношенията са се променили като в края на един дълъг брак и е настъпило време за раздяла. Пиеро рядко дава интервюта, но пред италианската агенция АNSA все пак коментира раздялата с четирикратния световен шампион.

Пиеро Ферари
Пиеро Ферари; снимка: Ферари

„Всъщност историята между Себастиан и Ферари бе красива, но… можеше да бъде много по-красива”, заяви 75-годишният Пиеро, намеквайки за пропуснатите възможности, най-вече през 2018 г. „Решихме да прекратим връзката си със Себастиан по няколко причини. Вече не можем да продължаваме да работим и живеем добре заедно. Можем да сравним ситуацията с края на брака. Именно поради тази причина решихме да се разделим. В този тип ситуации не винаги става въпрос за това дали пилотът е бил най-добрият и какво се е случило, или пък дали е получил най-добрата кола от всички…”

Ферари продължава и с някои други фрази, които са всъщност доста показателни и относно направените от Ферари към Фетел предложения

„Не знам дали той така и не успя да свикне и разбере колата ни или пък ние не схванахме неговите желания, но това вече няма голямо значение. Сега не е моментът да се търси отговорност за този провал”, категоричен е Ферари въпреки 14-те победи заедно с германеца. „Предпочитам да запазя в паметта си хубавите спомени, които преживяхме със Себастиан.”

Тимът на Ферари ангажира за заместник на Фетел 25-годишния Карлос Сайнц. Заедно с 22-годишния Шарл Льоклер те ще формират най-младата пилотска двойка в Маранело от половин век. Медиите в Италия започнаха да правят и спекулации, че всъщност Себастиан няма участва в състезанията за Скудерията още този сезон, а мястото му ще бъде заето от Антонио Джовинаци, ако се стигне до споразумение относно неустойките по договора му, който изтича в края на 2020 г.

Междувременно шефът на Макларън Зак Браун заяви, че всъщност Фетел не е бил сред реалните опции за място в тима през 2021 г.

Той заяви, че екипът от Уокинг водел напреднали преговори с Даниел Рикиардо за заместник на Сайнц. Браун заяви, че още от зимата е знаел, че има голям шанс испанецът да напусне тима му и да премине във Ферари. Поради тази причина е бил в контакт с Рикиардо, към чийто услуги има интерес още от 2018 г.

„Очевидно Себ е страхотен пилот, четирикратен шампион”, каза Браун пред Скай Спортс. „Но мисля, че ние бяхме напреднали доста в нашите разговори и знаехме, че ще разчитаме на Даниел или Карлос. Всъщност никога не сме разглеждали други опции извън тези и когато дойдоха новините около Себ, вече бяхме далеч в нашите преговори.”

Браун обясни още, че е знаел за разговорите на Сайнц с Ферари и е дал разрешение за тях, въпреки че Карлос има контракт до края на годината с опция за продължаване. Американецът каза, че преговорите са започнали преди кризата с COVID-19, която просто ги е ускорила. Според Зак Макларън няма да има никакви проблеми тази година с испанеца, защото са в много открити и добри лични отношения с пилота, баща му и целия му мениджмънт. Напротив, ще се опитат да направят един силен сезон заедно преди да се разделят.

От уебсайта Дъ Рейс пък твърдят, че тимът на Ферари изобщо не бил предлагал на Фетел каквито и да било оферти за след 2020 г. Според тях решението за Сайнц било взето окончателно още през зимата.