Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Под заплаха ли е Гран при на Унгария?

Под заплаха ли е Гран при на Унгария?

5283
0
Гран при на Унгария, Хунгароринг
снимка: Пирели

Гран при на Унгария може да се окаже под заплаха заради нови разпоредби на правителството на страната. Кабинетът на Виктор Орбан наложи допълнителни ограничения за влизането на британски граждани на територията на държавата. Към пилотите и хората от отборите във Формула 1 има изискване да се придвижват само и единствено между пистата и хотелите си. Нарушение на ограниченията може да доведе до глоба от 15 000 евро и дори затвор. Председателят на асоциацията на пилотите (GPDA – Grand Prix Drivers Association) Алекс Вурц обясни тази сутрин по австрийско радио, че днес ще разговаря с Чейс Кери по въпроса.

Броят британски граждани във Формула 1 е много висок. 7 от десетте Гран при екипа са базирани на Острова

(Централата на Хаас е в Канаполис, Северна Каролина в САЩ, но европейските операции на отбора също са в Англия.) Твърди се, че третият кръг от тазгодишния F1 шампионат в Унгария не е под угроза заради новите рестрикции. Ръководството на спорта обаче ще води разговори с правителството на Орбан за намиране на компромисно решение.

Причината за наложените мерки от страна на Унгария е поведението на британски граждани след вдигане на някои ограничения срещу разпространението на COVID-19. При отварянето на редица заведения и на плажовете бяха публикувани кадри със стотици хора, неспазващи социална дистанция и без маски. В Унгария има малко над 4230 доказани случая на коронавируса и 595 починали, а във Великобритания – над 289 000 са регистрирани с COVID-19, почти 44 800 са починали.

Във Формула 1 бяха предприети сериозни мерки. Достъп до падока получават само хора с негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането им на пистата. На трасето също се правят изследвания. ФИА и Формула 1 оповестиха на два пъти резултатите от тях. От 26 юни до 2 юли бяха направени 4032 теста, от 3 до 9 юли – 4566 и сред нямаше положителен резултат. Рос Браун отбеляза, че това са прекрасни резултати, но F1 трябва да е готова и за случаи на заразени с коронавируса. Един от протоколите за безопасност е отборите да не контактуват помежду си и да остават в така наречените „балони“.

Сериозни критики предизвика поведението на Валтери Ботас и Шарл Льоклер, които след Гран при на Австрия се прибраха за малко до Монако

Пилотът на Мерцедес обясни, че е останал в „балона“ си. Състезателят на Ферари обаче имаше публикувани в социалните мрежи кадри с приятели. Льоклер каза, че си е направил два теста преди да се върне на пистата Ред Бул Ринг. Санкции нямаше. Седмица по-рано предупреждение получиха Себастиан Фетел, Кристиан Хорнер и Хелмут Марко, които бяха засечени да разговарят на твърде малка дистанция и без маски.

Люис Хамилтън сподели, че ограниченията за придвижване на територията на Унгария няма да го засегнат, тъй като той предпочете за първите надпревари от сезона да отсяда в моторхоума си. Това означава, че през цялото време ще е на пистата Хунгароринг. Ландо Норис отбеляза, че за него няма проблем да си стои в хотелската стая, когато не е на трасето.

„Много ще съм доволен на ежедневен румсървис, Нефликс и Кол ъф Дюти. Пасва ми невероятно“, добави пилотът на Макларън.

Тото Волф бе запитан какво мисли за идеята Формула 1 да остане на Ред Бул Ринг и на австрийското трасе да се проведе и Гран при на Унгария. Шефът на Мерцедес отговори, че за първи път чува за подобен замисъл.