Начало Рали Подготовката за рали България 2010 леко изостава

Подготовката за рали България 2010 леко изостава

69
0

Организаторите на рали България 2010, до началото на което остават 36 дни, признаха, че леко изостават с подготовката на надпреварата.

Тази година нашето състезание за първи път ще бъде кръг от световния рали шампионат. За да бъде всичко на ниво, огромният брой изисквания, поставени от ФИА, трябва да бъдат стриктно изпълнени. Организаторите от българска страна се стараят да няма пропуски и действат по предварително изготвен план, но поради редица обстоятелства, съществува известно забавяне. Така например, климатичните условия и в частност скорошните дъждове, възпрепятстват планираната по дни работа по отсечките. От друга страна България ще домакинства събитие от толкова висок ранг за първи път, а липсата на опит неминуемо ще повлияе.

Въпреки всичко, организаторите се стараят да предложат и на състезателите и на публиката доста интересна надпревара. Тази година, специално заради наличието на рали България в календара на WRC, в маршрута са добавени около 100 допълнителни километра в сравнение с 2009 г. Освен това са включени отсечки, които за последен път са използвани преди 8 години.

По отношение на сервизния парк, той отново ще бъде позициониран на летището в Долна Баня, както през последните няколко години. И там обаче организаторите ще вложат доста усилия, тъй като изискванията на ФИА и по тази точка са колосални. Започва се от елементарното – ток и вода. Естествено, не може да се мине и без наличието на безжична интернет връзка в пределите на летището. Предстоят също така сериозни уточнения за местоположението на площадките за хеликоптери, както и изготвянето на график за въздушния трафик по време на надпреварата, което не е никак лесна задача.