Начало Рали Райконен ще използва Германия, за да трупа опит

Райконен ще използва Германия, за да трупа опит

21
0

Усъвършенстване на уменията да кара рали автомобил на асфалтова настилка ще бъде основната цел на Кими Райконен в рали Германия.

Предстоящата надпревара край немския град Триер е 9-и от общо 13 кръга във WRC през сезон 2010. Това обаче е едва второто състезание на асфалт след рали България, което се проведе в средата на юли.

За един от участниците – Кими Райконен надпреварата също ще бъде едва втората в кариерата му на този тип настилка. По тази причина финландецът обясни, че за него в момента най-важно е придобиването на още познания за подобен тип надпревари. Вярно е, че като бивш пилот от Формула 1 Райконен има огромен опит на асфалт, но състезателят предупреди, че пистовите състезания и ралитата нямат почти нищо общо.

По време на рали България Кими загатна за потенциала си на асфалт. В Германия обаче той ще се сблъска с напълно различни като специфика етапи и по тази причина обясни:

Не знам какво точно ще представляват немските отсечки, но знам, че ще бъдат много различни от тези в България. В пистовите надпревари настилката на една писта не се различава коренно от настилката на друга, въпреки че има някои малки разлики. В ралитата разликите са огромни на всяко състезание. На рали има огромно разнообразие – всеки километър и всеки завой е различен. Точно затова опитът в този спорт е толкова важен. Така че сега трябва да продължа да надграждам над вече придобитите познания. Ще се опитам да покажа най-доброто, на което съм способен в Германия. Но наистина трябва да съм сигурен, че ще бъда на финиша, за да мога да проуча всичко за това състезание. Всеки ми казва, че етапите са доста сложни, затова ще трябва да бъдем внимателни, особено ако вали.

За разлика от Кими Райконен навигаторът му Кай Линдстрьом е участвал в рали Германия два пъти дотук заедно с Томи Макинен. Ко-пилотът се надява в Триер Кими да продължи да отбелязва прогрес както до момента.