Начало Рали Рали Дакар 2011 с българско участие

Рали Дакар 2011 с българско участие

85
0

Български екипаж ще участва в рали Дакар 2011. Това ще е първото участие на представители на нашата страна в 32-годишната история на надпреварата. Новината бе обявена официално на пресконференция, на която присъства освен екипажа и представител на организаторите на рали Дакар Балаш Шалай от Амаури Спорт Организейшън.

В предстоящата надпревара от българска страна ще участват офроуд състезателите от Варна Александър Иванов с навигатор неговият син Александър Иванов младши. Сред изискванията за допускане до участие в рали Дакар е екипажите да имат трайно присъствие в национални надпревари. Българските състезатели са със сериозен актив от участия и призови места в офроуд шампионатите в нашата страна. След създаването на собствения си клуб Дакар БГ преди 3 години, започват усилена подготовка за едноименното състезание. Като част от тренировъчната им програма преди надпреварата предвиждат участие в две международни състезания, а след това и триседмична подготовка в пустинята Сахара в Тунис.

Автомобилът на нашите състезатели е Toyota FJ Cruiser. Цветовата му схема включва бяло, със зелен и червен кант от двете страни. Колата е с 4-литров, V6 бензинов двигател. Максималната скорост, която достига е 200 км/ч.

Що се отнася до финансирането на начинанието, екипажът сподели, че бюджетът им е формиран на база лични средства и финансиране на приятелски начала. Община Варна също е подпомогнала екипажа с 10 хил. лв.

Освен всичко друго българите са наясно и с промените, които ще бъдат направени в маршрута на рали Дакар през 2011 г. Домакини са отново Аржентина и Чили, но този път са включени нови етапи от пет други провинции в Аржентина – Жужуи, Салта, Тукуман, дюните на Фиамбала и Андите, в близост до границата с Боливия. За влизане в Чили пък ще се използва нов необичаен маршрут, който минава през Ел Пасо де Хама, в пустинята Атакама.

Стартът на изданието за 2011 г. е на 1 януари, а финалът – 15 дни по-късно в аржентинската столица Буенос Айрес.