Начало Дакар Рали Дакар 2024: Дe Мевиус спечели първия етап на надпреварата

Рали Дакар 2024: Дe Мевиус спечели първия етап на надпреварата

916
0
Гийом де Мевиус
Гийом де Мевиус, снимка Ред Бул Контент Пуул

Гийом де Мевиус спечели първия етап на рали Дакар 2024. Пилотът на Overdrive Тойота измина 414-километвото трасе от Ал-Ула до Ал-Хинакия за 4 часа, 35 мин. и 59 сек. Това бе първи успех за Де Мевиус в категорията на автомобилите. Втори и трети в днешния специален етап финишираха Карлос Сайнц (Ауди) и Жинел де Вилиер с Тойота. Същевременно състезателите на Продрайв Себастиен Льоб и Насер Ал-Атия имаха проблеми и финишираха извън челната десетка.

Рали Дакар 2024 открива сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Домакин на събитието за пета поредна година е Саудитска Арабия. Участниците в Дакар ще изминат 12 отсечки с обща дължина от над 5000 км

Днес се проведе първия същински етап от рали рейс състезанието. Той бе с дължина от 414 км. Стартът бе даден в Ал-Ула, където вчера се проведе пролога. Участниците финишираха в Ал-Хинакия.

Днешният етап бе доста дълъг и изтощителен за всички екипажи, включили се в тазгодишното издание на рали Дакар. Те трябваше да изминат повече от 400 състезателни километра на тежки пустинни терени в провинция Медина.

Де Мевиус показа отлично темпо през цялата дължина на отсечка №1 на рали Дакар 2024. Това е първо участие на белгиеца в категорията на автомобилите. Преди това той се състезаваше в клас T3.

Пилотът на Overdrive Тойота водеше оспорвана борба с колегите си от Ауди Карлос Сайнц и Матиас Екстрьом. Победителят от пролога обаче започна да трупа изоставане с напредване на етапа. Така борбата бе между Де Мевиус и Сайнц. Белгиецът в крайна сметка изпревари своя съперник с минута и 44 сек. Така той записа първи етапен успех на рали Дакар 2024.

Трети финишира победителят от изданието на състезанието през 2009 г. Жинел де Вилиер с Тойота. Зад него се наредиха Вайдотас Жала (Мини), Ромейн Дюма (Rebellion Тойота), Лукаш Мораеш (Тойота) и представителят на домакините Язид Ал-Раджи (Overdrive Тойота). Място в челната десетка на днешния етап на рали Дакар намериха още Матю Серадори (Century), Матиас Екстрьом (Ауди) и Сауд Вариава (Тойота). По-назад финиширана пилотите на Продрайв Себастиен Льоб и Насер Ал-Атия, Нани Рома (М-Спорт Форд), както и Стефан Петерхансел с Ауди.

При моторите първото място отиде Рос Бранч (Hero). Втори и трети финишираха Рики Брабек (Хонда) и Мейсън Клан (KOVE). Зад водещото трио се наредиха Брадли Кокс (КТМ), Хосе Игнасио Коренхо (Хонда) и Ромейн Дюмонтие (Хускварна). В топ 10 останаха Лоренцо Сантолино (Шерко), миналогодишния победител Кевин Бенавидес с КТМ, Даниел Сандърс (GasGas) и Мартин Мичек с КТМ.

Рос Бранч
Рос Бранч, снимка A.S.O./F.Le Floc’h/DPPI

Утре предстои втория специален етап на рали Дакар 2024. Той е с дължина от 463 км от Ал-Хинакия до Ал-Дувадими.