Начало Дакар Рали Дакар 2024: Льоб най-бърз в етап №7, Сайнц остава начело във...

Рали Дакар 2024: Льоб най-бърз в етап №7, Сайнц остава начело във временното класиране

708
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб, снимка A.S.O./Frederic Le Floc'h/DPPI

Себастиен Льоб беше най-бърз в седмия етап на рали Дакар 2024. Пилотът на Бахрейн Рейд Екстрийм бе единственият, който измина днешната отсечка за време по 5 часа. Втори в етапа финишира Лукаш Мораеш с Тойота, а трети остана Насер Ал-Атия (Nasser Racing). Междувременно Карлос Сайнц (Ауди) даде четвърто време и запазва водачеството във временното класиране.

Рали Дакар 2024 е първи кръг за сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Надпреварата се провежда на територията на Саудитска Арабия за пета поредна

Днес се сложи началото на втората част от тазгодишното издание на рали Дакар. Вчера всички екипажи си взеха почивен ден в столицата на Саудитска Арабия Рияд. Преди това беше завършен 48-часов хроноетап в пустинята Руб ал-Хали.

Днешният етап на рали Дакар 2024 бе с дължина от 483 км от Рияд до Ал Дувадими. Подобно на предишните няколко отсечки имаше големи количества пясък и дюни.

Льоб започна слабо неделния 483-километров тест между Рияд и Ал-Дувадими. Деветкратният световен рали шампион постепенно успя да си проправи път към челото.

Льоб тръгна сравнително бавно от линията и загуби над три минути само в първите 39 км. Французинът оказваше признаци на завръщане при преполовяването на етап №7 от рали Дакар 2024.

Льоб изпревари някои от съперници си в продължение на няколко контролни точки. В един момент пилотът на Бахрейн Рейд Екстрийм се бореше със сънародника си Матю Серадори. В крайна сметка Льоб бе пръв след финала на отсечката. Това бе трети етапен успех за него през рали Дакар 2024 и втори пореден след този в 48-часовия етап

Втори и трети останаха Мораеш и Ал-Атия. Катарецът отпадна от борбата за челните места. Сега целта му е да помогне на Льоб да се справи с автомобилите на Ауди.

Четвърти и пети в днешния етап на рали Дакар финишираха Карлос Сайнц (Ауди) и Герлен Шишери (Overdrive Тойота). Шестото място беше заето от Матю Серадори (Century). Място в челната десетка намериха още Вайдотас Жала (Мини), Ромейн Дюма (Rebellion Тойота), Сет Кинтеро (Тойота) и Денис Кротов (Overdrive Тойота).

Етап №7 на рали Дакар не премина добре за Нани Рома (М-Спорт Форд). Многократният победител трябваше да се оттегли заради повреда в неговия автомобил.

Матиас Екстрьом също имаше ужасен ден. Пилотът на Ауди също се сблъска с технически проблеми и загуби повече от 4 часа. На помощ на шведа се притече съотборникът му Стефан Петерхансел. В крайна сметка Екстрьом продължи участието си в Дакар, но се смъкна в дъното на топ 20.

В общото класиране Сайнц води с аванс от 19 мин. пред Льоб. Зад французина са Мораеш, Де Мевиус и Де Вилиер.

При моторите етапния успех бе за Хосе Игнасио Корнехо с Хонда. Веднага зад него се класираха Лусиано Бенавидес (Хускварна) и Кевин Бенавидес (КТМ). Четвърти и пети финишираха Рос Бранч (Hero) и Рики Брабек с Хонда. Топ 10 допълниха Даниел Сандърс (GasGas), Щефан Швитко (КТМ), Тоби Прайс (КТМ), Адриан Ван Беверен (Хонда) и Мартин Мичек също с КТМ.

В общото подреждане Брабек води пред Бранч и Корнехо.