Начало Дакар Рали Дакар 2024: Льоб спечели 48-часовия етап, проблеми за Ал-Атия

Рали Дакар 2024: Льоб спечели 48-часовия етап, проблеми за Ал-Атия

849
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб, снимка A.S.O./Marcin Kin/DPPI

Себастиен Льоб спечели шестия специален етап на рали Дакар 2024, който продължи 48 часа. Пилотът на Бахрейн Рейд Екстрийм завърши с време от 7 часа, 21 мин. и 56 сек. Втори на 2 мин. завърши вчерашният лидер Карлос Сайнц с Ауди. Трети на почти 11 мин. от времето на Льоб остана друг представител на Ауди- Матиас Екстрьом. Същевременно победителят от последните две издания Насер Ал-Атия (Nasser Racing) получи технически проблем и отпадна от борбата за първото място.

Рали Дакар 2024 е откриващ кръг за сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се провежда на територията на Саудитска Арабия. 

Днес се проведе втора част от така наречения 48-часов хроноетап. Това е нововъведение на организатора на рали Дакар. В него пилотите трябваше да изминат разстояние от 549 км (съкратено от 579 км) за два общо дни, без да получават каквато и да е асистенция от своите екипи.

Льоб контролираше събитията в днешната отсечка преминаваща през Празния квартал. Французинът постоянно увеличаваше преднината си до края на етапа. Той финишира с аванс от 2 мин. пред вчерашния победител Сайнц.

Това беше втората етапна победа на Льоб за 2024 г. и 25-ата в кариерата му. Това го направи шестия най-успешен пилот в историята на Дакар. Льоб има равен брой победи с бившия пилот на Мицубиши Хироши Масуока.

Екстрьом изгуби контакт с Льоб и Сайнц в хода на етапа, като загуби 10 минути на финала. Пилотът на Ауди все пак беше далеч от Лукас Мораеш с Тойота.

Петото място в етап №6 на Дакар бе заето от пилота в категория T3 Ерик Гочал (Energylandia Rally Team), следван от Герлен Шишери (Overdrive Тойота). Топ 10 допълниха Мартин Прокоп с Форд, Жинел де Вилиер (Тойота), Гийом де Мевиус (Overdrive Тойота) и Мишал Гочал (Energylandia Rally Team).

Днешният ден бе много тежък за две легенди на рали Дакар- Насер Ал-Атия и Стефан Петерхансел. Катарецът получи проблем в километър №530 и бе принуден да спре. В крайна сметка Ал-Атия загуби повече от два часа, преди да тръгне отново. Така той загуби възможността да запише трети пореден успех на Дакар.

Петерхансел също получи технически проблем. Пилотът на Ауди загуби 3 три часа докато се върне обратно на трасето.

В общото класиране Сайнц води с 20-минутна преднина спрямо Екстрьом. Льоб заема третото място, следван от Мораеш и Де Мевиус. Ал-Атия и Петерхансел отпаднаха от борбата за челните места на рали Дакар 2024.

При моторите етап №6 бе спечелен от Адриан Ван Беверен с Хонда. Втори и трети завършиха Тоби Прайс (КТМ) и Рики Брабек също с Хонда. Четвърти и пети бяха Даниел Сандърс (GasGas) и Рос Бранч (Hero). В топ 10 влязоха още Лусиано Бенавидес (Хускварна), Кевин Бенавидес (Хускварна), Щефан Швитко (КТМ), Хосе Игнасио Корнехо (Хонда) и Жан-Луп Лепан (КТМ)

В общото класиране Брабек води преди Бранч, Ван Беверен, Корнехо и Прайс.

В клас ATW победата грабна Александър Жиру. В топ 5 влязоха още Мануел Андухар, Марсело Медейрос, Юраж Варга и Лайсвидас Канциус. В общото класиране Андухар води пред Жиру и Канциус.

Утрешният ден е почивен за всички екипажи на рали Дакар 2024. В неделя надпреварата продължава с етап №7. Той е с дължина от 487 км от Рияд до Ал Дувадими.