Начало Дакар Рали Дакар 2024: Льоб взе деветия специален етап, Сайнц веднага зад него

Рали Дакар 2024: Льоб взе деветия специален етап, Сайнц веднага зад него

709
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб, снимка A.S.O./M.Kin/DPPI

Себастиен Льоб беше най-бърз в деветия специален етап на Рали Дакар 2024. Пилотът на Бахрейн Рейд Екстрийм финишира за 4 часа, 17 мин. и 33 сек. Втори на 4 мин. и 14 сек. финишира основният съперник на Льоб за победата Карлос Сайнц с Ауди. Трети в днешния етап остана Матю Серадори от тима на Century.

Рали Дакар 2024 е първи кръг от тазгодишния сезон в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). За пета поредна година надпреварата се провежда на територията на Саудитска Арабия

Етап №9 на рали Дакар 2024 бе с дължина от 417 км. Екипажите стартираха в Хаил и финишира в Ал’Ула. Подобно на повечето етапи, днес пилотите отново трябваше да преминават през пясъци, каньони, дюни и камъни.

Льоб доминираше през цялата продължителност на днешния специален етап. Французинът правеше всичко възможно, за да навакса изоставането, което натрупа предишните дни.

Льоб водеше битка със Сайнц. Пилотът на Бахрейн Рейд Екстрийм успя да се откъсне напред с напредване на километрите. В крайна сметка той записа четвърти етапен успех от началото на рали Дакар 2024 и общо 26-ти в кариерата си.

Второто място в етап №9 на рали Дакар 2024 беше заето от Сайнц. Опитният испанец не позволи на Льоб да намали сериозно преднината му в общото класиране. Сайнц е единственият представител на Ауди, който остана в борбата за победата. След края на това състезание германският производител прекратява заводската си програма в световния рали рейд шампионат и се фокусира изцяло върху F1.

Третото място беше за Матю Серадори от тима на Century. Зад него се класираха Гийом де Мевиус (Overdrive Тойота) и Гай Дейвид Ботерил (Тойота). Шести остана съотборникът на Сайнц Стефан Петерхансел. Място в топ 10 намериха още Лукаш Мораеш (Тойота), Матиас Екстрьом (Ауди), Ромейн Дюма (Rebellion Тойота) и Мартин Прокоп с Форд.

Сайнц продължава да води в общото подреждане на рали Дакар 2024. Пилотът на Ауди има аванс от 20 мин. и 33 сек. спряно Льоб. В челната петица влизат още Мораеш, Де Мевиус и Жинел де Вилиер

При моторите успехът грабна Адриан Ван Беверен с Хонда. Втори финишира неговите съотборници Рики Брабек и Пабло Кентания. Четвърти и пети бяха Тоби Прайс (КТМ) и Рос Бранч (Hero). В топ 10 влязоха още Кевин Бенавидес (КТМ), Хосе Игнасио Корнехо (Хонда), Лусиано Бенавидес (Хускварна), Щефан Швитко и Брадли Кокс с КТМ.

Борбата за победата в рали Дакар 2024 става все по-интересна. Брабек увеличи аванса си спрямо втория Бранч. В челната петица влизат още Ван Беверен, Корнехо и Кевин Бенавидес.

В категорията на четириколките победата победата грабна Александър Жири. Зад него се наредиха Мануел Андухар, Юраж Варга, Лайсвидас Канциус и Самуел Десбусион. Андухар води в общото класиране, следван от Жиру и Варга.