Начало Дакар Рали Дакар 2024: Шишери най-бърз в десетия етап, Льоб стопи част от...

Рали Дакар 2024: Шишери най-бърз в десетия етап, Льоб стопи част от изоставането си спрямо Сайнц

858
0
Герлен Шишери
Герлен Шишери, снимка A.S.O./A.Vincent/DPPI

Герлен Шишери беше най-бърз в десетия етап на рали Дакар 2024. Пилотът на Overdrive Тойота завърши за 3 часа, 19 мин. и 27 сек. Втори на 5 мин. и 43 сек. финишира Брайън Барагванат от тима на Century. Трети на 6 мин. и 4 сек. от времето на Шишери остана Бенедиктас Ванагас с Тойота. Същевременно Себастиен Льоб (Бахрейн Рейд Екстрийм) и Карлос Сайнц (Ауди) финишираха извън топ 10. Двамата продължават спора за първото място в общото класиране.

Рали Дакар 2024 е кръг №1 от тазгодишния сезон в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). За пета поредна година надпреварата се провежда на територията на Саудитска Арабия

Днес се проведе десетия специален етап от легендарната офроуд надпревара. Той бе с дължина от 371 около град Ал’Ула. Пилотите отново се сблъскаха с голямо количество пясък, дюни и камъни

Льоб започна никак добре днешния етап на рали Дакар 2024. Французинът спря за кратко 53 км след старта. Льоб загуби малко време и се върна в борбата за челните места. Пилотът на Бахрейн Рейд Екстрийм дори изяде няколко минути от аванса на Сайнц.

Сайнц също се сблъска с драми през днешния ден. Испанецът спря за около 10 минути на около километър 248 км. Пилотът на Ауди се нуждаеше от помощта на съотборниците си Матиас Екстрьом и Стефан Петерхансел. Льоб се възползва от това и намали още пасива си спрямо Сайнц.

След това Льоб претърпя още едно кратко спиране на 307-мия километър. Това позволи на Сайнц да увеличи преднината си до над 11 минути.

След етапа и двамата пилоти съобщиха, че спукани гуми са причинили съответните им спирания. Сайнц спука три гуми на своето Ауди и се е нуждаел от резервните такива на Екстрьом, за да продължи отново.

„Видяхме, че изпреварихме Льоб. Аз карах бавно, без да поемам какъвто и да е риск. Въпреки това имахме пробиви три пъти“, каза испанецът. „Трябваше да чакаме Матиас [Екстрьом] да ни даде гуми за последния. Просто не знаеш какво да правиш. Караш бавно, получаваш спукване, караш бързо и получаваш същото спукване, а накрая не знаеш какво да правиш“, добави пилотът на Ауди.

Льоб също спука две гуми и се нуждаеше от известно време, за да се върне зад волана на своя Hunter T1+.

От проблемите на Льоб и Сайнц се възползва Шишери. Французинът записа първи етапен успех на рали Дакар 2024 и общо шести в кариерата си. Втори и трети финишираха Барагванат и Ванагас.

Четвърти и пети се класираха Юджеино Амос (Overdrive Тойота) и Ромейн Дюма (Rebellion Racing). Шести остана Матю Серадори със Century. Челната десетка допълниха Хуан Крус Якопини (Overdrive Тойота), Кристиан Баумгарт (Мини), Мартин Прокоп (Форд) и Гийом де Мевиус (Overdrive Тойота).

В общото класиране Сайнц води пред Льоб, Мораеш, Де Мевиус и Шишери. Същевременно Насер Ал-Атия (Nasser Racing) окончателно приключи участието си в рали Дакар 2024.