Начало Video Рали Монте Карло 2022: Повече несигурност от когато и да било

Рали Монте Карло 2022: Повече несигурност от когато и да било

1772
0

Нови автомобили с хибридно задвижване, 17 планински отсечки, новото поколение WRC звезди Елфин Еванс и Кале Рованпера срещу утвърдени пилоти като Тиери Нювил и световния шампион за 2019 г. От Танак, както и живите легенди на спорта – деветкратният носител на короната Себастиен Льоб и осемкратният първенец в шампионата Себастиен Ожие: тазгодишното издание на рали Монте Карло обещава да е по-интересно от всякога. Надпреварата, която започва днес с шейкдаун и две нощни отсечки, е първи кръг от сезон 2022 – 50-ти за WRC.

Вторият ден на класическото рали – първи пълен – включва 6 състезателни дистанции, в събота са 5, а заключителният етап в неделя се състои от 4. С обща мощност от над 500 к.с. новите WRC автомобили ще огласят френските Алпи със страхотен звук

Двубоят Льоб срещу Ожие винаги е очакван с голям интерес. Сега нетърпението е още по-голямо. По-малкият Себастиен води по успехи в Монте Карло, което за него е и домашен старт – той е родом от Гап. Ожие има 8 победи в класическото рали, Льоб – 7. И двамата обаче няма да са с пълни програми тази година.

„Намирам се в началото на нов етап на кариерата си – няма да карам в целия шампионат. Затова в момента усещането е различно. Но още съм състезател и искам да спечеля“, заяви Ожие.

38-годишният пилот ще е с нов навигатор – Бенжамен Вейас, тъй като Жулиен Инграсиа сложи край на активната си спортна кариера в края на сезон 2021.

„Знам, че отборът работи изключително упорито по това ново поколение автомобили. Във всеки тест правехме големи стъпки напред. Промяната е доста сериозна, но е вълнуващо предизвикателство, към което трябва да се адаптираме. Преди това рали има повече несигурност от когато и да било“, допълни Ожие.

Льоб се състезава в тазгодишното рали Дакар, в което завърши втори и веднага след това се прибра в Европа, за да направи тест преди Монте Карло. Той също е с нов копилот след оттеглянето от активна дейност на Даниел Елена. На навигаторското място до Льоб вече е Изабел Галмиш.

„Много радикално смених пейзажа след три седмици на Дакар!“, засмя се Льоб. „Със сигурност за това рали съм по-малко подготвен в сравнение с останалите пилоти. Но чувството във [Форд] Пума Rally1 бе много добро от самото начало, нещата просто се напаснаха.“

„Гордея се да работя с екипа на Малкълм [Уилсън] – нещо, за което сме говорили многократно по време на кариерата ми, но досега все не успявахме да сторим. Благодаря на всички, които го направиха възможно. Сега нямам търпение да се забавлявам този уикенд с новия ми копилот Изабел и целия тим на М-Спорт“, сподели Льоб.

Заедно с деветкратния световен шампион в ралито за М-Спорт ще се борят още Крейг Брийн и Адриен Фурмо. Гас Грийнсмит кара четвъртия автомобил на екипа този уикенд. За Тойота екипажите се водят от Ожие, Еванс и Рованпера. Такамото Кацута е с четвърти GR Yaris в допълнителен тим. В Хюндай също са готови с нови сили да се хвърлят в борбата за титлите след разочароващия за отбора сезон 2021. Танак и Нювил ще са в компанията на младия Оливър Солберг, син на световния шампион за 2003 г. Петер Солберг.