Начало Рали Рали Сливен стана кръг от IRC

Рали Сливен стана кръг от IRC

124
0
Димитър Илиев,Петър Гьошев,рали Сливен

Рали Сливен стана кръг от Интерконтинентал Рали Челиндж (IRC). Така усилията на организаторите, директорът на ралито Тодор Чанев и неговият заместник Атанас Чанев се увенчаха с успех. Това съобщиха те пред повече от 150 автомобилни състезатели, организатори на състезания, съдии и клубове в конферентната зала Сините камъни на хотел Спорт Палас, където от две години е центърът на състезанието. Това е най-значимата промяна в 32-годишната историята на сливенското състезание. Ралито ще бъде с нови дати – 28, 29 и 30 септември.

На работната среща бе и един от новоизбраните членове на УС на БФАС Радослав Козлеков. Тази идея бе залегнала и в програмата на новия президент на федерацията Александър Александров, който в предизборната си платформа декларира намерението си до две години България да получи правото да организира един от стартовете в IRC. Мястото на рали Сливен в шампионата дойде заради отличната предварителна подготовка и организация за такова домакинство, а също и заради отпадането на рали Полша като кандидат за кръг от шампионата. През 2010 г. ФИА даде 1238,5 т. на домакините за организирането на рали Сливен, когато то бе кръг от Купата на Източна Европа. Рали България като кръг от еврошампионата получи по-малко – 1226.5 т. Предварителният договор с промоутъра на IRC вече е подписан, а първата от банковите гаранционни вноски за организацията на рали Сливен 2012 ще бъде внесена до дни. Таксата за ралито е 280 000 евро, а още 80 000 отиват за Eurosport. Сливенчани са изпратили до федерацията писмо с искане, с което предварително определените дати за състезанието в календара за догодина от 8 и 9 септември да бъдат преместени назад с 20 дни – 28-29 и 30 септември.

Зам. директорът на сливенското рали обяснил за „Дневник„, че през тази година организацията на състезанието е струвала около 100 хил. лева. „Най-големият разход е таксата за домакинство. Още не сме правили точни разчети, но предполагам, че освен нея, състезанието догодина ще струва около 100 хил. евро заради по-големите изисквания от страна на IRC. За сравнение организацията на световното рали „България“ през миналата година струваше общо 2 млн. лева, според вече бившия председател на БФАС Георги Янакиев. „Не, 100 хил. евро за рали „Сливен“ в IRC не са малко, а смислени. Искаме нещата да станат както трябва„, заявил Чанев.

Сериите IRC, които вече имат четиригодишна история, се организират от най-големия телевизионен спортен канал Eurosport. За този период IRC се превърна в моделът на модерното автомобилно състезание, което освен голям брой участници има и най-широкото телевизионно отразяване. IRC е с 13 кръга, колкото и световния шампионат (WRC). Освен че имат повече участници и са по-оспорвани, състезанията от IRC имат огромно телевизионно покритие. Тази година специалните етапи на рали Монте Карло бяха покривани с 12 часа пряко излъчване, а общият брой на телевизионната аудитория надмина 14 милиона зрители.