Начало Други Раст: Тазгодишните стандарти за каране в DTM са неприемливи

Раст: Тазгодишните стандарти за каране в DTM са неприемливи

244
0
Рене Раст, DTM
Рене Раст, снимка DTM

Рене Раст разкритикува тазгодишните стандарти за каране в DTM. По време на последните два старта на пистата Нюрбургринг имаше много инциденти, повече от тях причинени заради грешки на част от пилотите.

Самият Раст се оттегли от втората надпревара на Нюрбургринг след като два пъти бе ударен от Давид Шумахер. При втория удар трикратният шампион в DTM се озова в чакъла, което предизвика появата на кола за сигурност.

По подобен начин отпадаха пилоти като Маро Енгел, Ник Касиди, Филип Енг, Клеменс Шмид и Мирко Бортолоти. Най-фрапантен беше инцидента на Бортолоти. Пилотът на Ламборгини изпревари Келвин ван дер Линде в заключителната фаза от надпреварата, но бе ударен в четвърти завой и спука гума. В крайна сметка италианецът спука гума и не завърши, докато ван дер Линде финишира четвърти.

Раст заемаше трета позиция във временното класиране преди DTM да пристигне в Нюрбургринг. Германецът спечели само две точки през целия уикенд и бе изпреварен от Лукас Ауер. Веднага след отпадането си той постави под въпрос стандартите за каране в шампионата.

„Бях блъснат от Шумахер. Първо имахме контакт в шикана, който наруши моя баланс. След това той направи нов опит да ме изпревари в последния завой и ме удари. Накрая аз се завъртях и попаднах в чакъла“, каза Раст.

Не мога да повярвам какво се случи. Тазгодишните стандарти за каране в DTM са неприемливи.“

„Някои колеги карат като малки деца, които нямат никакъв опит. Вече наистина не е забавно да се кара в този шампионат. Това не е добре. Според мен, някои от тях трябва да се върнат в поддържащите серии, да натрупат опит и след това да се върнат в DTM. По този начин състезанието вече не е забавно.“

Раст поиска по-строги наказания за някои от пилотите, които нарушават правилата. Пилотът на Ауди заяви, че сега е доста по-трудно да се състезаваш чисто.

Надявам се да е така“, отговори той на въпроса дали според него Шумахер трябва да получи наказание.

Не само за него, но и за другите пилоти. Вече не можете да се състезавате чисто. Честно казано, финиширането в DTM е като лотария.“

Някои от състезателите ви оставят пространство, други не. Вече не можете да минавате един до друг през завой. Бутат ви по тревата, удрят ви в задната част и играят мръсни игри.“

Това е просто авантюра. Със сигурност трябва да направим нещо срещу нея. “

Рикардо Фелер и Дев Гор също се оттеглиха от второто състезание на Нюрбургринг. Двамата също бяха съгласни с мнението на Раст.

Мисля, че стиловете на шофиране са каране са много ниски. Аз също отнесох един автомобил, което не беше умишлено, така че съжалявам за това. Мисля, че загубихме доста професионализъм по отношение на борбата на пистата. В момента това прилича на надпревара с блъскащи се колички. Честно казано почти няма никаква оспорвана битка „врата до врата“, каквато бихме искали да има“, заяви Фелер.

„Харесвам DTM, защото там можеш да се състезаваш здраво и да имаш контакт. Все пак някои хора се увличат прекалено много. Всеки иска да заеме дадена позиция, така че не можете да мислите, че това е злонамерено или че се прави нарочно. Но в даден момент трябва да сте реалисти по отношение на възможностите, които използвате. Някои пилоти просто се надценяват и правят прекалено рисковани маневри“, каза Гор.